Hoppa till sidans innehåll

Vad skapar stress och ångest hos personer med funktionsnedsättning? Lyssna här

23 maj 2017 [video:https://www.youtube.com/watch?v=Vt6z2fRZFno]

Projekt StrÅng har under hösten 2016 samtalat kring stress och stresshantering med 16 personer med rörelsenedsättning. Personerna var 19-50 år, både män och kvinnor, och de flesta satt i rullstol. Syftet med samtalen var att öka kunskapen om stress och stresshantering hos målgruppen.

– Samtalen har gett oss många fina personliga berättelser som berört oss på olika sätt. Genom att sammanställa intervjuerna till en film ville vi ge rättvisa åt de tankar som framfördes, säger Sara Jonåker, projektledare.

Folkhälsoinstitutet visar gång på gång i sina undersökningar att personer med funktionsnedsättning upplever sämre hälsa än personer utan funktionsnedsättning. Förutom sämre fysisk hälsa visar målgruppen, i jämförelse och i större utsträckning, även nedsatt psykisk hälsa. Detta innefattar ökad trötthet, värk, stress och känsla av ängslan, oro och ångest.

Projektmedlemmarna önskar att filmen ger ökad förståelse för hur livssituationen ser ut för många med rörelsenedsättning, och vilka stressorer som tränger sig in i deras vardag, både individuella och andra mer kopplade till det samhälle vi lever i.

– Vi har i olika sammanhang visat filmen för målgruppen och fått mycket god respons. Många har visat en lättnad över att det nu sätts ord på det man i sitt liv känt och upplevt, så filmen har även gett målgruppen insikter. Och det är först också när man blir medveten som förändringar kan göras, säger Sara Jonåker.

Målgruppens önskan är att sprida filmen till så många som möjligt ute i samhället, till styrande politiker, myndigheter, inom utbildning av vård- och omsorgspersonal som exempel.

– Vi har fått en insikt i att mycket behöver göras för att vårt samhälle ska bli tillgängligt för alla och vi hoppas att filmen kan bidra till ett mer öppet klimat och förståelse för att vi alla är olika med olika förutsättningar, säger Sara Jonåker.

Filmen är cirka 12 minuter lång. Citaten som är med i filmen är tagna ur de samtal projektet haft medan rösterna är lånade från andra.

 

Bild till nyhetsartikeln