BLOGG: Att stå upp för demokratin

Vad är Almedalen egentligen? Varför åker man dit? Det enkla svaret är att det är en stor och viktig mötesplats för politiker, civilsamhällesorganisationer, näringsliv och alla andra som är intresserade av olika samhällsfrågor. Almedalen är en mötesplats för vår demokrati.

I år har jag dock fått en insikt som skakat om mig rejält. Demokrati, yttrandefrihet, öppen dialog är inte längre lika självklart. Nationalism, extremism och främlingsfientlighet har varit ett ämne i partiledarnas tal, på seminarium och i många samtal på gatorna i Visby. Många är oroliga för vad som händer i Sverige men också utanför våra gränser.

Men jag känner mig samtidigt stärkt av den beslutsamhet och det mod som visas när vi står upp för demokratin, människors lika värde och rättigheter. Vi tänker inte låta oss skrämmas till tystnad något som enade de flesta av oss som besökte Almedalen i år. Det gäller mig som privatperson men också vårt Bräcke diakoni. Vi ska fortsätta att vara modiga och beslutsamma i vår strävan för ett medmänskligare samhälle.

Nu är många av oss snart lediga och ska njuta av sommaren. Under avslappnade former kan vi träffa familj, vänner och för oss nya människor. Jag hoppas att du också tar de samtal du behöver för att bevara vår demokrati. Trevlig sommar!

Helene Mellström
VD/Direktor

Nyheter

Vi är också en del av Bräcke diakoni