BLOGG: Ordning och reda

Det kommer att bli ett spännande val i höst och det skall bli ordning och reda i Sverige! En viktig fråga som kommer att dominera ju närmare vi kommer den där valdagen är migration och en mer stram flyktingpolitik. Partiledaren för moderaterna säger: ”En röst på moderaterna är en röst för en långsiktig rättssäker och stram migrationspolitik”. Övriga i alliansen instämmer med något undantag, men så har hon också tappat en del röster. Stefan Löven och hans solidaritetsparti har vänt kappan efter vinden och det skall bli intressant och se hur stram migrationspolitik de kommer att bedriva.

Jag läser en ledare där någon säger att flyktingar kommer hit för att få bidrag. Du lämnar ditt hem, riskerar dina barns liv i den där gummibåten för att komma till Sverige och få bidrag? Det har ju SD talat om för oss hela tiden. Var femte svensk kommer antagligen att lägga sin röst på detta framgångsparti och deras politik. SD vill också att den som hjälper en papperslös skall riskera att åtalas. För allt fler är det snart självklart att vi skall förbjuda människor att tigga på våra gator och torg och i en kommun i Sverige sitter en nazist i fullmäktige. Men det är klart att vi måste ha ordning och reda och det är viktig att kunna kontrollera att det inte är bidragsmigranter som kommer hit från Syrien...

Sverige har alltid varit ett land där vi värnat mänskliga rättigheter, solidaritet och respekterat konventioner som ger de mer utsatta skydd och hjälp. Men gäller verkligen barnkonventionen längre när vi inte låter föräldrar återförenas med sina barn? Se till barnens bästa? Var det överhuvudtaget någon som tänkte tanken att de som flydde Bosnienkriget på 90-talet kom till Sverige för att få bidrag? 

Så länge det finns krig och förtryck kommer naturligtvis människor att försöka fly sina hemländer, söka skydd och värna sin överlevnad. Det är naivt att tro något annat.

Restad gård i Vänersborg är Norra Europas största asylboende. Där finns uppemot 1200 asylsökande varav ungefär 400 ensamkommande. Här lever de sina liv i ändlöst limbo. I takt med att de få asylboenden som är kvar stänger så är det hit till Restad gård de asylsökande kommer i väntan på det där avslaget som allt fler vet är det mest sannolika beslutet. Antagligen saknas väl skyddsskäl?

Det är ofta civilsamhället som står för medmänsklighet, som försöker hjälpa och ibland göra en näst intill outhärdlig tillvaro lite mindre outhärdlig. Deras insatser är värda all respekt. Men det finns en gräns och den gränsen går inte att tänja hur långt som helst. Röda Korset i Vänersborg kontaktar Anna på Läkare utan gränser och ber om hjälp för att ta hand om alla förtvivlade och desperata människor på Restad gård. Anna säger; ring Mobila asylteamet på Bräcke diakoni. Tre veckor senare är vi på väg till Vänersborg.

Nu kommer vi att möta dem igen, säger min kollega Anneli. De där killarna som skär sönder sig själva, de där barnen med de ledsna ögonen men som ändå på något sätt orkar leka vidare. De uppgivna och förtvivlade föräldrarna som med sina sista krafter försöker förmedla trygghet till sina barn.

Vi träffar representanter för Röda korset och Rädda barnen. De berättar om de ensamkommande som fått sina avslag och sover i parken. De berättar om människor som förlorat allt hopp om en bättre framtid. När vi sitter där knackar Migrationsverket på dörren och talar om att det kommer 130 nya barnfamiljer nästa vecka. Det är bara några veckor kvar till skolavslutningen men barnen måste flytta och ryckas upp från det som kanske gett ett litet uns av trygghet.

När vi åker därifrån så tänker vi båda samma tanke. Det har blivit mycket värre!

Hur mycket invandring tål Sverige? Hur stram migrationspolitik tål egentligen Sverige? I väntan på svaret på frågan rekommenderar jag alla politiker som skall ta dessa beslut ett studiebesök på Restad gård.

Jag avslutar med ett citat från David Qviström i sin bok Nyttiga människor; 
”Humanitet är valet att ta ansvar for dem, de andra, fast du inte måste och fast det kanske innebär en kostnad för dig. Oavsett om du gör det valet eller inte kommer det att forma dig som människa”

Eva Öfwerman
Verksamhetschef

 


Foto: Johan Wessman 

Nyheter

Vi är också en del av Bräcke diakoni