Jag tittar upp mot himlen

Klockan fem en tidig försommarmorgon glödde en nymålad regnbåge på den yrvakna göteborgshimlen. Regnbågen var hel, till och med dubbel.

Färgspelet som uppstår är ett optiskt, meteorologiskt fenomen som uppträder som ett fullständigt ljusspektrum i form av en båge på himlen då solen lyser på nedfallande regn.
Regnbågen är också ett tecken som det berättas om i Första Mosebok. Gud ger regnbågen till sin mänsklighet för att visa på sitt löfte att aldrig mer låta en flod ödelägga jorden. Gud ångrade sig och ville börja om från början.

Regnbågen berättar för mig att himmel och jord hör ihop och vi människor hör ihop. Gud tror på sin mänsklighet och verkar ha en ängels tålamod. Regnbågen är ett tecken i skyn på löftet Gud slutit med jorden och oss människor som lever våra liv här. När molnen hopar sig över himlen och bågen blir synlig bland molnen tänker Gud på sitt förbund med alla och allt levande.

West Pride har just avslutats och regnbågen har vajat och vajar än på många flaggstänger över vår stad. Västtrafik pryder sina bussar och spårvagnar med mindre vimplar. Självklart har vi på Bräcke diakoni hissat regnbågsflaggan. Lila, blå, grön, gul, orange och röd. Färgerna är olika som vi mångformade människor är. Alla passar in och ihop i paletten som färgsätter vår värld. Ingen grå ton finns i regnbågen, ingen vit färg och ingen svart. Inte antingen eller utan både och. Regnbågen berättar mer om lust, kraft och liv.

Regnbågsflaggan provocerar också. Efter bara några timmar hugger några personer för andra året i rad ner flaggstången vid Masthuggskyrkan. Flaggstången är av glasfiber och mycket svårforcerad. Det rubriceras som ett tydligt hatbrott och är ett angrepp på våra grundläggande värderingar, ett angrepp mot mänskliga rättigheter och alla människors lika värde. Hatbrott kan vara ett ord, ett slag. Hatet kränker, släcker hopp och liv.
Vi har ett ansvar att värna mångfalden, säga ifrån och stå upp för alla människors lika värde. Vårt eget och varandras.

Förra våren vikarierade jag som kyrkoherde i Masthugg församling och det var första året, tror jag, som regnbågsflaggan hissades utanför kyrkan. Flaggan skulle tas ner efter West Pride men då skedde ett fruktansvärt dåd på gayklubben Pulse i Orlando i Florida. 49 personer dödades och 53 skadades av gärningsmannen innan denne sköts ihjäl av polisen. Attentatet var den allvarligaste skottlossningen utförd av en enskild person i USA:s historia och det allvarligaste angreppet mot HBTQ-personer i USA:s historia.
Vi lät regnbågsflaggan hänga kvar en vecka till i respekt för de som dog i dådet och alla drabbade. Vi ville visa på vårt ansvar att värna mångfalden och kärleken, säga ifrån och stå upp för alla människors lika värde och rätt att älska.
Under sista natten höggs flaggstången ner. I år fick flaggan vara uppe i mindre än tio timmar. Mångfald provocerar, oroar och skapar rädsla och hat. Det finns människor som saknar färgerna svart och vitt, blir osäkra inför färgernas spel, att gränser inte finns utan öppna rum där alla får plats.

En barnkör klädda i regnbågströjor sjunger Lalehs låt med full kraft

Jag tittar upp mot himlen
Så, finns det nån här, finns du ens
För, idag ska de höra sanningen
Jag ska aldrig ta skit igen

Jag ska bara vara mig själv
Ba, ba, bara få va mig själv
Jag ska bara vara mig själv
Ba, ba, vill bara få va mig själv

/Agneta Glemme
Präst, verksamhetschef Andrum

Nyheter

Vi är också en del av Bräcke diakoni