Stängda dörrar

Bilikal 106 år känd som världens äldsta flykting skall enligt migrationsverkets senaste beslut ”utvisas till Afghanistan eller till något annat land som är villigt att ta emot henne”. Antagligen saknas väl skyddsskäl. Smaka på den. ”Ett annat land som är villigt…?" Man undrar ju vilket land det månde vara? Knappast något land i Europa, kanske Libyen eller något annat trevligt land som tävlar om att behandla flyktingar mest illa. 
Jag har träffat henne och skrivit om henne tidigare. En liten fågelunge, nästan blind, döv och förlamad efter en stroke, ständigt sängliggande. Jag tänker att det inte kan vara sant! Där försvann det sista uns av anständighet i ett land som gått från ”Welcome Refugees ” till att ingen egentligen är välkommen. Å andra sidan kostar det väl inget extra att utvisa henne med resten av familjen, så liten, så tunn kan hon säkert checka in som handbagage på flyget.
Skall vi vara goda människor frågar jag Anneli, och hjälpa Zara att flytta? Nya regler gäller. Du får bara ha med dig ett kolli på bussen från Migrationsverket och Zara är förtvivlad. Ekeberg skall som alla andra asylboenden stänga och Zara med sin lilla familj skall flytta till Dalsjöfors. Zara har fått ett tvåårigt uppehållstillstånd och chansen att hon får stanna efter det är inte stor. Kan man utvisa Bilikal till ett av världens farligaste länder så åker nog Zara också ut. Dessutom är det snart valår och det finns väl igen politiker med förståndet i behåll, oavsett partitillhörighet, som går till val på en mer generös flyktingpolitik? Nu sitter vi i Zaras kök och dricker den extremt söta juicen som hon alltid bjuder på och lyckönskar till det nya livet som antagligen inte kommer att vara så länge!
Vad är en god människa? Det räcker nog inte att hjälpa Zara att flytta. Vi lever med öppna dörrar mot en omvärld i nöd, säger systrarna på Alsike kloster och är det inte just det, som det handlar om att leva med öppen dörr mot de som har minst möjligheter och resurser att föra sin talan. Och vad händer med ett land där vi stänger dörren för de som behöver vår hjälp att höja sina röster?  Om det sedan handlar om flyktingar eller de med funktionshinder som blir av med sin LSS så är det kanske bara början. Vilken grupp står näst på tur? Ett medmänskligare samhälle?
Det finns inga fredade zoner i Sverige säger chefen för gränspolisen när de nyligen förde bort papperslösa familjer som stod under kyrkans beskydd på ett familjeläger. Vad säger systrarna på Alsike om det? De som i decennier varit en fristad för de gömda. Och när inte ens kyrkan får vara i fred vilket samhälle får vi då? Men eftervärldens dom brukar vara hård över de som burit ansvaret
Stefan Löven 150906
”Mitt Europa tar emot människor som flyr från krig, solidariskt och gemensamt. Mitt Europa bygger inte murar, vi hjälps åt när nöden är stor och vi skall vara ett land som bär solidaritet som vår största stolthet. Det är dags att stå upp för människans okränkbara värde som vi svurit att värna det skall Sverige stå upp för idag.”
Ni får väl ta hand om era asylsökande säger en uppretad sjuksköterska på akuten till mig när allt började den där kalla vintern 2013. Som om det var Bräcke Diakoni som tagit hit er. Men vi försökte faktiskt efter bästa förmåga ta hand om er och jag tror att vi kanske ibland gjorde livet lite mindre outhärdligt för er som flykten valde.
”Jag skäms så jag hukar” skriver Anna Österberg, Bräcke diakonis tidigare präst, om den alltmer hårdföra asylpolitiken. Skam, skrev fiskaren på Lampedusa på sin vita flagga som han hissade efter den stora flyktingkatastrofen 2014.
Vi låter det hända och jag undrar varför?
Mobila asylteamet tackar inte för sig. Dörren är öppen!

/Eva Öfwerman
Verksamhetschef för Vårdcentralen Malmen och för det Mobila asylteamet

Läs Evas tidigare bloggar

Nyheter

Vi är också en del av Bräcke diakoni