Bra att veta

Vilka är Bräcke diakoni?

Bräcke diakoni är en stiftelse som snart fyller 100 år. År 2016 fick Bräcke diakoni förtroendet att driva daglig verksamhet av Falkenbergs kommun. Vi är inget vanligt företag. Vi brukar säga att vi är idéburna. Det betyder flera saker. Men en av de viktigaste sakerna är att vi inte gör det vi gör för att tjäna pengar, utan för att vi vill göra samhället lite bättre.

Daglig verksamhet Falkenberg

Daglig verksamhet finns till för dig med olika funktionsvariationer och personer med förvärvad hjärnskada enligt LSS. Det är en LSS-handläggare i Falkenbergs kommun som tar beslutet om du får daglig verksamhet. Vi har flera olika enheter med olika inriktningar, för att du ska kunna få det stöd du behöver för din personliga utveckling. Det ska kännas meningsfullt och bidra till ökad livskvalitet och delaktighet i samhället. På daglig verksamhet arbetar vi med tydliggörande pedagogik. Det betyder att vi använder oss bland annat av bilder, seriesamtal, teckenkommunikation och sociala berättelser.

Våra verksamheter

Här i Falkenberg har vi 17 stycken enheter med olika inriktningar. Klicka här för att läsa mer om om dom.

Studiebesök

När du kommer till oss så kommer du, tillsammans med en kontaktperson från Bräcke diakoni, att göra studiebesök i de olika grupper som har en ledig plats. Vi skapar din dagliga verksamhet tillsammans med dig, utifrån vad du är intresserad av, vad du har gjort förr, vad du kan och vill.

Hur kommer jag till daglig verksamhet?

Du ordnar själv med transporten. Du får se vilket som passar dig bäst. Antingen gå, cykla, buss eller så ordnar du själv med färdtjänst (taxi) via Hallandstrafiken. Du bekostar själv dina resor.

Habiliteringsersättning

När du börjar på daglig verksamhet så får du en ersättning i form av en peng som kallas för habiliteringsersättning. Hur mycket du får varje månad beror på hur många timmars sysselsättning du har per dag.

Hel habiliteringsersättning = 6 – 8 timmar sysselsättning 
Halv habiliteringsersättning = 2,5 – 6 timmar sysselsättning
Ingen habiliteringsersättning= 0 – 2,5 timmar sysselsättning

Hur mycket sysselsättning får jag ha?  

Daglig verksamhet finns till för dig som tillhör LSS och har slutat skolan och fram tills du går i pension, om du inte väljer att studera eller har ett annat arbete. Du bestämmer själv antal dagar och timmar, vardagar mellan kl 08.00 och 17.00, som du vill ha sysselsättning.

Stödperson 

Stödpersonen är den personal i din grupp som har ett extra ansvar för att du har det bra på daglig verksamhet. Tillsammans med din stödperson kommer ni att göra en genomförandeplan där du får berätta hur du vill ha det och vad som är viktigt för dig. Du berättar också vad du tycker om att göra, vad du inte vill göra, vad du behöver för stöd i olika situationer och om du vill prova på något nytt. Stödpersonen finns till för dig och du har möjlighet att välja vem du vill att det ska vara.  

Vad är en genomförandeplan?

I genomförandeplanen skriver personalen ned hur du ska få den hjälp du behöver. Vilka mål du gärna vill uppnå. Kanske vill du lära dig något nytt eller bli bättre på något. Du och din stödperson gör genomförandeplanen tillsammans. Och Din gode man eller någon i din familj kan vara med om du vill. Det bestämmer du själv.

Lunch

Vill du äta lunch på daglig verksamhet så kan du göra det. Personalen beställer då mat från restaurang Matverket. Du får sen en faktura på antal luncher du ätit från Matverket under månaden. Du kan också ta med dig mat hemifrån och värma i mikron. 

 Sjukanmälan

Du ringer/pratar in på telefonsvararen/mailar eller sms:ar så fort du inte kan komma till din sysselsättning. Det är viktigt att personalen får veta din frånvaro. Tänk på att andra kan bli oroliga för dig. 

Kan jag ta semester?

Daglig verksamhet har öppet året runt. Under sommaren är det vanligt att ha semester 4 – 5 veckor semester. Vid högtider såsom jul och påsk är det många som passar på att vara ledig någon extra dag. Det är olika för varje person. Man måste inte ta semester när andra gör det. Om du har god man är det bra att prata med honom/henne om hur ledigheten blir bäst.

Mobil

På daglig verksamhet så har vi mobilanvisningar. Det innebär att du får använda din privata mobil under rasterna och som hjälpmedel t ex Handi, tidshjälpmedel, förstoring av text och koncentrationsstöd. Det ska då skrivas in i din genomförandeplan.

Hur gör jag om jag är missnöjd?

Det första du kan göra är att ta upp saken med din stödperson. Förhoppningsvis kan ni tillsammans förändra det som du är missnöjd över. Tycker du att det är svårt att prata med din stödperson kan du ta hjälp av någon annan personal eller ta kontakt med chefen. Det viktigaste är att hitta en lösning på det du tycker fungerar dåligt.

Du kan även lämna synpunkter och klagomål på hemsidan. Tryck då på fliken ”Tyck till!” Det finns möjlighet att lämna synpunkter till Falkenbergs Kommun, det finns blanketter i våra lokaler, du kan även mejla dina synpunkter till: social@falkenberg.se