Besöks- och terapihunden Limpan

Hos oss arbetar terapihunden Limpan och hans matte och hundförare Linda. Limpan är inte vilken hund som helst. Han är nämligen certifierad besöks- och terapihund. Denna fyrbenta charmknutte har en anställning på demensboendena Norr- och Södergården samt på Hospice Helhetsvården.

En vanlig dag på jobbet kan för långhåriga dvärgtaxen Limpan bestå av promenader, att visa konster eller spela boll. Det är bara fantasin som sätter gränser! Limpans matte heter Linda Sundberg och jobbar som undersköterska på Demensboendet Södergården, något hon trivs mycket bra med.

- Det är en fantastisk möjlighet och väldigt givande att få kombinera arbete med både hund och människor! Bara genom att vara närvarande öppnar Limpan till samtal och skapar god stämning både bland boende och personal.

Linda berättar att Limpan är mycket tillgiven, samarbetsvillig och lyhörd. Egenskaper som gör att han passar perfekt som besöks- och terapihund.

- Han har en fantastisk förmåga att känna av vilka personer som är oroliga och behöver extra stöd. Då lägger han sig bredvid och får personen att lugna ner sig.

 Forskning visar nämligen att fysisk beröring, till exempel genom att klappa en hund, får hormonet oxytocin att utsöndras i hjärnan. Oxytocin är ett må-bra-hormon som bland annat gör oss lugnare, minskar ångest och sänker blodtrycket.

- Bara genom att vara kan Limpan både öppna till samtal och sänka blodtrycket, det är fantastiskt.

När Limpan inte jobbar är det fullt schema med träning och tävling i viltspår. I stället för att gå på gym tränar han Dragweight, en slags styrketräning med kedjor som han får dra efter sig på promenad. Hemma bor också kompisen Skorpan som också är en tax.