Äldrekompassen – en nyckel till att vårda äldre

Ett stöd att ha i fickan eller i mobilen, för vårdpersonal som möter äldre. Det är tanken med den nya broschyren Äldrekompassen som en av Bräcke diakonis läkare varit med och tagit fram.

Anna Karlsson är hemsjukvårdsläkare och geriatriker på Bräcke diakonis vårdcentral Vilan i Skara. I sin yrkesroll är hon proffs på att se vilka särskilda behov som äldre patienter har. För även om äldre funkar som alla andra i många avseenden så fungerar de faktiskt annorlunda i andra avseenden.

– Äldre regerar på andra sätt på många mediciner och får oftare biverkningar än andra. De flesta har också hunnit få fler sjukdomar och därmed också fler mediciner som kan krocka med varandra. Det är något man behöver man ta hänsyn till om man har en äldre patient.

Anna såg att många som möter äldre behövde ett stöd att luta sig mot. Allt från läkare på vårdcentraler till undersköterskor på boenden. Det var så idén kom till. Tillsammans med en grupp med olika expertis från Västra Götalandsregionen har nu Äldrekompassen satts ihop. En broschyr som finns både i pappersform och digitalt.

– Tanken är att man ska kunna ha den i fickan, på ett eller annat sätt, och lätt kunna kika i den om man är osäker, säger Anna Karlsson.

 Här finns Äldrekompassen på nätet.

Vill du hellre beställa den i papper så skickar du ett mejl till den här adressen: 

adress.distributionscentrum@vgregion.se

Nyheter

Vi är också en del av Bräcke diakoni