#BdAlmedalen19: LSS – mer än personlig assistans

Att frågan om LSS-utredningen har varit en het potatis är ingen underdrift och majoriteten av inläggen i debatten har handlat om personlig assistans. Men LSS innehåller fler insatser – vad händer med dessa efter utredningen? Varför får de andra insatserna, som också har behov av utveckling, aldrig höras i debatten? Vi på Bräcke diakoni vill att alla typer av LSS-insatser ska lyftas och ordnar därför ett Almedalsseminarium med rubriken "LSS – mer än bara personlig assistans?"

I beskrivningen av seminariet  står bland annat "Människor och familjer har olika behov och förutsättningar. Personlig assistans är en viktig insats – men kanske inte den bästa lösningen för alla?". Gisela Alftrén, driftområdeschef Barn & ungdom är moderator och hoppas att seminariet ska nyansera diskussionen kring LSS-frågorna.

– Medierapporteringen runt utredningen har handlat nästan uteslutande om personlig assistans. Och visst är det en viktig insats men vi får inte glömma att det finns fler. Särskilt boende för vuxna utgör tillsammans med daglig verksamhet mer än hälften av alla LSS-insatser för vuxna, säger hon.

 Gisela menar också att en plats på särskilt boende många gånger målas upp som en sista väg ut, en nödlösning. Men för många familjer är det tvärtom en insats som gör det möjligt att orka vidare och fortsätta vara en familj.

– Vi behöver jobba vidare på att lyfta upp övriga LSS-insatser och dess betydelse för brukarna och deras närstående. En plats på ett särskilt boende kanske är precis det en familj behöver - och vill ha. Samtidigt måste vi såklart utveckla alla insatser inom LSS så det blir så bra de kan bli. Jag hoppas vi får till ett konstruktivt och inspirerande samtal med goda idéer som vi kan ta med oss hem.

Till seminariet kommer, förutom representanter för partier i socialutskottet, bland annat Karin Flyckt som ligger bakom Socialstyrelsens Lägesrapport om "Insatser och stöd till personer med funktionsnedsättning" och Ulla Adolfsson - Förbundsordförande, Autism och Aspergerförbundet.

Ska du till Almedalen? Kolla in vårt seminarieprogram eller följ oss på #BdAlmedalen19

Missa inte Giselas bloggtext i ämnet: "vem bestämmer vad som är ett hem"

Nyheter

Vi är också en del av Bräcke diakoni