#BdAlmedalen19: Samskapande av välfärd - förutsättningar, mekanismer och resultat

Om några veckor åker ett glatt och engagerat gäng från Bräcke diakoni över till Gotland, Visby och Almedalsveckan. Under några intensiva dagar ska vi båda sprid kunskap, inspireras, nätverka och visa upp vår organisation. Tillsammans gör vi avtryck som märks även utanför Almedalen.

 

Bräcke diakoni är i Almedalen för att ifrågasätta och dela med oss av det vi tror på. Vi syns i vårt tält på Cramérsgatan och under onsdagen håller vi dessutom i fyra intressanta seminarier i Gotlands lokaler, sal E30. Här pratar vi bland annat Samskapande, LSS och Arvsfondsprojekt. De kommande veckorna presenterar varje semniarie lite närmre här på internt.org, först ut är "Samskapande av välfärd - förutsättningar, mekanismer och resultat"

Bräcke diakoni är i Almedalen för att ifrågasätta och dela med oss av det vi tror på. Vi syns i vårt tält på Cramérsgatan och under onsdagen håller vi dessutom i fyra intressanta seminarier i Gotlands lokaler, sal E30. Här pratar vi bland annat Samskapande, LSS och Arvsfondsprojekt. De kommande veckorna presenterar vi varje seminarie lite närmre här, först ut är "Samskapande av välfärd - förutsättningar, mekanismer och resultat"

Thomas Schneider, utvecklingschef på Bräcke diakoni. Vad innebär ordet samskapande för oss på Bräcke diakoni?
 Samskapande är det systematiska arbetet med att varje dag skapa vård och omsorg med och för de vi finns till för. Här ser vi inte patienten, brukaren eller den boende som en kund som köper våra tjänster utan en partner som bidrar med sin kunskap om sig själv. Något som leder till att insatsen blir ännu bättre.

Kan du nämna några konkreta exempel? 
 Att utveckla en rehabiliteringsplan sker oftast i samskapande där rehabiliteringspersonal utgår ifrån patientens målsättningar med sin rehabilitering, och utifrån planeras rehabiliteringsinsatserna tillsammans med patienten. Närstående- eller brukarråd är också samskapande där närstående eller brukare får möjlighet att vara delaktiga i olika beslut som ska fattas, framföra förslag och vara med och prioritera olika förbättringsområden.

Vad hoppas du få med dig från vårt seminarium i Almedalen?
 Till seminariet och rundabords-samtalet i under Almdelsveckan kommer Riksdagens socialutskott, vård- och omsorgsaktörer samt brukar- och patientföreträdare diskutera samskapande utifrån pågående forskning. Samtalet bidrar till den pågående diskussionen kring hur patienter och brukares kompetens kan tas till vara i vård och omsorgssystemet men också hur man kan få till detta i vårdens och omsorgens vardag.

Vill du följa Bräcke diakoni i Almedalsflödet? Kika efter #BDAlmedalen19 på Twitter. 
Här hittar du hela vårt program.

  

Nyheter

Vi är också en del av Bräcke diakoni