Hoppa till sidans innehåll

BLOGG: Titta en gång till!

9 september 2016

Medarbetardagarnas övning ”Vad är medarbetarbetarskap för dig?” resulterade i en mängd ord, nedskrivna på färgglada post-it lappar. Jag tänker använda mitt bloggutrymme till att reflektera över några av de här orden, och över vad de betyder i vår vardag. Så, dagens ord: Respekt!

Ordet ”respekt” kommer från latin och betyder egentligen ”Se tillbaka på” eller ”Titta igen!” (re-specere) ”Jaha, och vad har det med respekt att göra?” kanske du tänker nu. Jo det ska jag tala om: Allt!

Vi människor vi är ofta snabba med åtminstone en sak: Att sortera in varandra i fack. Vi har ett fack för hudfärg, ett för klädsel, ett för religion, vi har fack för dialekt, för funktionsnedsättning och för kroppsvolym. Hundratals fack, där vi placerar människor. Inte för att vi är elaka. Det är bara så vi gör. Tricket är att plocka ut det man stoppat i facket och titta på det en gång till. Re-specere.

Varje gång jag plockat ut någon ur sitt fack och tittat en gång till har jag upptäckt att det fanns något mer att upptäcka. Den vite medelålders mannen var faktiskt riktigt omtänksam. Kvinnan i den stroppiga kostymen hysteriskt rolig. Kvinnan med slöja inte ett dugg förtryckt. Stockholmaren hade humor. Han som tog sig fram medelst rullstol hade andra intressen än rullstolsrally, den magra spetan var en levnadsglad typ som kunde äta som en skogshuggare. Tittar jag ännu en gång hittar jag mer. Och mer. Och mer.  Som Thomas Tranströmer skriver: Inne i dem alla öppnar sig valv bakom valv, oändligt.

Detta är respekt: Jag förväntar mig att bli överraskad av den andre. Förväntar mig att den ska ha något att komma med. Förväntar mig att jag har något att lära mig. Och det gör jag alltid – om jag bara gör mig besväret att titta en gång till.

Det här är fler definitioner av respekt, formulerade av några andra medarbetare:

Vi ser varandra och visar varandra hänsyn.

Att lyhört se varandras olikheter.

Att acceptera varandras likheter och olikheter.

Vara schysst, hyvens och visa förtroende.

Jag håller inte med dig men din åsikt är lika mycket värd.

Jag är ok och du är det också.

Att stanna vid den andres gräns.

Den frihet vi i välvilja ger varandra och varandras olikheter.

 

/Anna Österberg, präst 

Bild till nyhetsartikeln