Hoppa till sidans innehåll

Bräcke diakoni gör samhället mer demensvänligt

30 november 2017

Taxichaufförer, väktare och kassabiträden. Men först ut är politikerna. Bräcke diakoni fixar utbildning i ett demensvänligt samhälle.

De flesta av oss har stått i kö i matbutiken och frustrerat suckat över att den som ska betala inte hittar pengarna och inte verkar veta hur en kortläsare funkar. Men 160 000 personer i Sverige ÄR den personen. Så många är drabbade av demenssjukdom idag. Och 25 000 insjuknar varje år. Nu hoppas vi på Bräcke diakoni, tillsammans med Alingsås kommun, kunna bidra till att göra samhället mer inkluderandee – även för den som behöver lite extra tid på sig i kassan.

– Vi vill göra de här personernas röster hörda. Så att fler har förståelse och kunskap kring den här diagnosen. Demenssjukdom drabbar allt fler personer och den ökningen kommer att fortsätta i takt med att vi blir äldre, säger Annika Fallqvist, vårdkoordinator för Bräcke diakonis vårdkedja i Alingsås och en av initiativtagarna för utbildningen.

Ett demensvänligt samhälle är ett samhälle där man som drabbad har möjlighet att vara delaktig, så länge det bara går. Genom att utbilda allt från politiker till kassabiträden i hur symtomen kan se ut, och hur man på bästa sätt kan bemöta de här människorna, så har man åstadkommit mycket.

– Om en person med en demenssjukdom får en negativ upplevelse, till exempel i kassan i mataffären, kan det leda till att den personen inte vill utsätta sig för det igen. Det är ett stort problem att personer som lever med demens isolerar sig, säger Annika Fallqvist.

 En första testomgång av utbildningen har redan genomförts, med gott resultat.  Då var det volontärer som jobbar tillsammans med Bräcke diakoni fick veta mer. Nu är målet att få Alingsås politiker att sätta sig i skolbänken.

 WHO, Världshälsoorganisationen, har tagit fram en demensplan. Där trycker man på vikten av att utbilda och sprida kunskap i samhället. Även nationellt finns liknande mål. Men än är det få kommuner som faktiskt kommit igång och börjat utbilda.

– Vi ligger i framkant här. Nästa år tror jag att det kommer sprida sig och bli vanligare, säger Annika Fallqvist.

Bild till nyhetsartikeln