CP-dagen uppmärksammades med disco

Den 6 oktober var det internationella CP-dagen. På Bräcke förskola Stegen uppmärksammades dagen med ett disco.
– Det viktiga är att alla får uppleva att de får vara med och att de kan lyckas, säger Marie Bruus Wiese, förskollärare och biträdande verksamhetschef på förskolan Stegen.

Internationella CP-dagen är en dag då folk över hela världen bär gröna kläder och på olika sätt synliggör hur det är att leva med en CP-skada. På Bräcke förskola Stegen gör man varje år något extra för barnen denna dag. I år blev det bland annat boulespel och disco. Och alla som ville bar gröna kläder, både barn och personal.
–  Den här dagen är till för att uppmärksamma alla barns lika värde. Vi har många barn som har CP-diagnos här på Stegen och för oss är det viktigt att alla med olika förutsättningar kan vara med. Någon kanske ligger eller sitter ner, det viktiga är att alla får uppleva att de kan lyckas, säger Marie Bruus Wiese.

Vad betyder internationella CP-dagen för barnen på Stegen?

–  Att få vara en del i gänget och få uppleva samma saker som andra barn, bara på ett annat sätt. Att barnen kan även om de har en funktionsvariation. Våra ledord på Stegen är ”Jag vill, jag törs, jag kan!”. Vi ser inga hinder, bara möjligheter.

Under dagen har personalen också haft samtal med barnen om att det är bra att vara bra på olika saker.
–  Vi frågade barnen vad CP-dagen innebär för dem och ett barn sa att när man har CP är det svårt att stå, men att hen kan stå på ett ben när hen står på knä. Barnen har förståelse för att vissa saker är svåra men att om de tränar så kan de också lära sig något som är svårt.

På förskolan Stegen uppmärksammar man även andra temadagar som internationella autismdagen och världsdagen för Downs-syndrom.
–  I Sverige har vi ju till exempel våffeldagen och kanelbullens dag men vi skulle gärna vilja att fler uppmärksammar den här typen av dagar mer, de betyder verkligen något för våra barn och för många andra. Vi hoppas att de här dagarna ska få omvärlden och samhället runtomkring att öppna ögonen för allas lika värde, säger säger Marie Bruus Wiese.

 FAKTA:

World CP day uppmärksammas i över 50 länder den första onsdagen i oktober varje år. Syftet med dagen är att synliggöra de som lever med CP-skador och på så vis förbättra deras livsvillkor.

 CP är en förkortning för Cerebral Pares. Det är en skada i hjärnan som uppstått före två års ålder. Varje år föds två av tusen barn i Sverige med CP-skada. CP medför alltid att man har någon form av rörelsehinder, men det kan se väldigt olika ut från individ till individ.

 

Nyheter

Vi är också en del av Bräcke diakoni