Hoppa till sidans innehåll

Digitala möten – nytänkande kontakt i corona-tider

19 maj 2020

Äldre och sköra på Bräcke diakonis boenden kan hålla kontakt med sina anhöriga under pandemin genom bland annat videosamtal. Något som uppskattas mycket av såväl boende som anhöriga, och medarbetare.

På demensboendet Ginstgården i Alingsås fick vi en surfplatta av en anhörig strax efter besöksstoppet trädde i kraft och var tidigt ute med videosamtal. Vi har tidigare berättat om att vår teleoperatör Tele2 lånat ut Ipads till oss och totalt finns nu åtta stycken paddor att tillgå. Av de 32 personer som bor på Ginstgården har bara en handfull egen telefon som anhöriga kan ringa direkt till, därför är surfplattorna ett väldigt välkommet tillskott.  

– Samtalen kan se lite olika ut beroende på var man är i sin demenssjukdom. För en del kanske det blir ett trepartssamtal där vi som personal får vara med i samtalet. Men det finns också dem som kan ha ett helt privat samtal med sina anhöriga medan det för andra kanske blir tysta samtal berättar Malin Wennberg, stödpedagog på Ginstgården.

 Här pratar Inger Pernholm med sin man Olof.

Förmågan att prata finns inte, men förmågan att känna igen finns och det kan bli väldigt känslosamt. Då behöver man finnas med, säger Malin. Efteråt är det också viktigt att knyta ihop säcken, stanna kvar och prata lite om samtalet är Malins erfarenhet. ”Det var din makes röst vi hörde” ”Vad roligt det var att få se hur din trädgård ser ut!”

Inger Pernholm tillhör dem som gärna har videosamtal med sin man Olof.

– Jag ringer bara in till avdelningen på morgonen och ber om att få prata med Olof så ringer de tillbaka när det är ordnat. När jag ringde senast så var en personal med och så såg jag Olov i hans rum och här hemma gick jag runt i trädgården och visade lite. Sedan har barnen ringt och barnbarnen har sjungit för honom. Då känner man att man kan träffas på så sätt. Det känns bra.


Men har ni som personal tid med det här?

– Det handlar om att planera och prioritera. När man gjort det här en gång vill man göra det igen. Man ser vilken betydelse det har för de som bor här. Vi ska vara bra på att använda digitala kanaler, säger Malin.

Det mest fantastiska hon varit med om hittills var när en kvinna på boendet fick se bilder på sitt barnbarnsbarn.

– Hon hade inte kunnat träffa bäbisen sedan den fötts för flera månader sedan. Vi fick lov att gå in på dotterns Facebook-sida och där kunde vi se bilder på bäbisen; första badet, när han var en vecka gammal och första promenaden i barnvagn. Hon är fortfarande helt uppfylld av den här bäbisen!

En annan gång var det en kvinna som fyllde år och frågade om hennes mamma inte kunde får vara med på frukosten – fast virtuellt. De skulle sitta utomhus i trädgården och visst kunde hon det.

–  Man får hitta fina stunder som våra äldre kan vara delaktiga i, säger Malin.

Nu har även Ginstgården beställt högtalare som ska förbättra ljudet vid videosamtalen och dessutom möjliggöra sångstunder mellan enheterna. Under pandemin sker alla aktiviteter på den egna enheten. 

Ulf Lager, anhörig: ”Det betyder jättemycket. Det behövs inte mer.” 

Ulfs fru Berit har en demenssjukdom. Den senaste tiden har sjukdomen förvärrats och idag kommunicerar hon inte alls. Det är svårt också att veta om hon känner igen honom då hon inte kan kommunicera det.

– Vi får ju inte träffas, men jag ringer någon gång i veckan till personalen och kollar att hon har det bra. Personalen skickar bilder ibland. Jag fick en när hon satt i solen ute i trädgården och en filmsnutt när hon gick med gåbord i korridoren. Det betyder jättemycket. Det behövs inte mer.

När pandemin bröt ut hade han redan dragit ned på besöken och accepterat situationen att han och hustrun måste leva vad han kallar parallella liv.

 – Jag vet att hon har det bra. Personalen är hennes trygghet nu, inte jag. Men det är klart att jag saknar att se henne och sitta jämte henne, säger Ulf.                                                                                                     

 

Malins bästa tips för lyckade videosamtal

  • Försök hitta fina stunder där de kan vara delaktiga. Det kan vara en vid en fika, en rundvandring på en plats den äldre känner igen, eller att få höra barnbarnet sjunga. En dam fick vara med en stund vid frukosten när hennes dotter fyllde år
  • Välj en ”bra dag” för den äldre.
  • Be gärna anhöriga visa bilder som ni kan prata om.
  • Se till att det är tyst runt omkring.
  • Var med och stötta som personal.
  • Knyt ihop säcken efteråt. Stanna kvar och prata om samtalet en stund.

Socialstyrelsen uppmärksammar vårt arbete med videosamtal på sina sociala medier. Härligt att vi får dela med oss av vår kunskap på bred front!

 

Bild till nyhetsartikeln