Festligt på operan när Bräcke diakoni firade 100 år

Det blev en festlig kväll när Bräcke diakoni bjöd in till 100-årskalas på Göteborgsoperan. Mingel och hyllningar blandades med operasång och Solteaterns rockorkester, som fick gästerna att släppa loss på dansgolvet.

Omkring 140 personer var på plats för att fira Bräcke diakoni på tisdagskvällen. Bland gästerna fanns många av stiftelsen samarbetspartners, politiker och även tidigare medarbetare. En av dem var Emmyly Bönfors (C) kommunalråd i Göteborg.
–  Bräcke är en viktig institution i Göteborg. Det är kul att vara med och fira tillsammans med många andra som bryr sig om Bräckes framtid.

Gästerna kunde njuta av mingelbuffén, som var framdukad i operafoajén, och utsikten över hamninloppet, men kanske framför allt av underhållningen på scen. Först ut bland talarna var Bräcke diakonis direktor Helene Mellström som hälsade alla välkomna. Operasångerskan Carolina Sandgren överraskade de inbjudna när hon sjungande kom ner i trappan ackompanjerad av pianisten Anders Ottosson. Lite senare var det dags för Per Eckerdal, före detta direktor för Bräcke diakoni och författare till boken om stiftelsens första 100 år, att berätta om hur stiftelsen utvecklats genom historien till att bli den breda verksamhet som finns idag.

Socialministern lyfte idéburnas betydelse
Flera inbjudna kom från andra organisationer inom idéburen välfärd. Olli Holmström, vd på Diakonissanstalten i Helsingfors, talade varmt om Bräcke diakoni.
–  Vi har följt Bräcke länge, ni har varit spjutspets inom de områden vi verkar i.
Katarina Glas, direktor på Vårsta diakoni, höll med.
–  Bräcke diakoni har förvaltat de första 100 åren bra, och utmaningarna idag är lika stora som för 100 år sedan.

Även socialministern Jakob Forssmed (KD) betonade den idéburna sektorns betydelse i dagens samhälle. Han skickade en videohälsning där han bland annat tog upp att Bräcke diakoni och andra idéburna organisationer kan spela en viktig roll i regeringens satsning på att minska ofrivillig ensamhet. Jakob Forssmed lyfte också den nya lagstiftningen som innebär att man kan använda riktade upphandlingar till idéburna. Det var också något som Marina Johansson (S) kommunalråd i Göteborg, förde fram.
–  Vi vill gärna prova den nya lagstiftningen i Göteborg. Jag tror att mer idéburen välfärd skulle gynna hela samhället, sa hon i sitt tal.

Solteaterns rockorkester gjorde succé
Kvällens högsta applåder drog Solteaterns rockorkester, en del av Bräcke daglig verksamhet i Falkenberg. Med dansvänliga låtar som Eloise och allsång till Stad i ljus satte de ordentlig fart på festen. Efteråt var frontmannen Björn Lindström nöjd med spelningen.
– Det var jättekul. Det är så roligt att spela live för publik igen, de senaste åren med pandemin har varit lite tråkiga.

Efter kaffe och marängsviss avslutades firandet med att Bräcke diakonis styrelseordförande Barbro Fridén tog ordet. Hon blickade framåt och påpekade att framtiden kommer innebära nya behov som vi inte kan föreställa oss idag.
–  Vi behåller våra värderingar och kommer att finnas även om 100 år som en trygg och säker hamn.
Barbro Fridén understryker att festen på Göteborgsoperan har ett viktigt symbolvärde. Hon tycker att Bräcke diakoni behöver synas mer för att belysa den viktiga verksamhet som stiftelsen bedriver.
–    Man kan inte stå i ett hörn och vänta på att bli uppbjuden, det fungerar inte, säger hon.

Fakta: Fler talare på 100-årsfesten

Susanne Rappmann, biskop i Göteborgs stift, om den diakonala impulsen idag.
Heather Roy, Secretary General Eurodiaconia, om diakonins roll i europeisk välfärd.

Nyheter

Vi är också en del av Bräcke diakoni