Fler flyktingar från Ukraina får nya hem

Den unika samverkan i form av ett idéburet offentligt partnerskap mellan civilsamhället och Göteborgs stad fortsätter. Just nu ställs ytterligare bäddar i ordning för personer som flytt från kriget. I början av 2023 kommer vi på Bräcke diakoni ha 100 personer i olika boenden.  

Skrattade barn möter oss i dörren. De har just fått veta att de ska få bada i bassäng om några dagar. Lyckan kunde inte vara större i just det ögonblicket. I hallen i vårt boende hänger färgglada overaller och skor ligger avsparkade huller om buller, precis som i vilket hem som helst.
Inna Podroyko Petersson, som själv är från Ukraina och jobbat som samordnare sedan boendet öppnade, visar in oss till det lilla köket som också är hennes kontor.
– Jag visste att det skulle bli svårt, men jag visste inte att de skulle bli som min familj, säger hon, när vi frågar om det har blivit som hon föreställt sig. 

Inte bara boende 

Inna är den som förmedlar information till de boende, hjälper till med kontakter med vård och myndigheter men också den som får höra allas berättelser, ser till att livet på boendet fungerar och medla när människor är oense. För att skapa meningsfull sysselsättning för fler har hon tagit kontakt med föreningen Integrationscentrum som ordnat allt från svenskundervisning, till bowling, bad och snart ett julbord.
Överlag tycker hon att boendet fungerat väldigt bra. De praktiska problem som var till en början har försvunnit undan för undan. Att dela kök blev inte heller så svårt som hon trott.
– De som inte arbetar har förståelse för att de som gör det måste steka sina ägg först.

 Ett samhälle i miniformat

– Det är som ett samhälle, men i miniformat, brukar jag säga. Det är individer precis som vi med olika behov och olika bagage med sig i ryggsäcken, säger Anna-Lena Slibar, verksmahetschef, som ansvarar för Bräcke diakonis boenden.
Varje vecka möter hon representanter från civilsamhället och staden för att utbyta erfarenheter och tipsa varandra om lösningar i integrationsarbetet.
– Vi hjälper varandra och jobbar över gränserna. Vi informerar om vad som är på gång hos var och en och delar tips om hur man kan hantera gåvor, men vi har också kunnat flytta personer mellan oss, säger Anna-Lena Slibar.

Flexibla lösningar med IOP

Att samverkan sker genom ett idéburet offentligt partnerskap gör det möjligt att ständigt anpassa och samverka utifrån flyktingarnas behov för stunden. En lösning som varit lyckad även utifrån stadens perspektiv.
– Vi har alla olika resurser, ni idéburna haft olika ingångar till att lösa olika saker och sett till att det, i den mån det går, har varit tillgängligt för alla som kommer från Ukraina. Bara att få fram alla de här platserna med kort varsel hade staden inte klarat på egen hand, säger Danne Larsson, avdelningschef för Anvisningsboende i Göteborgs stad.
En organisation har ordnat biljetter till Liseberg och en annan tittar på om personer från Ukraina kan få gratis busskort, då resor är en stor utgift för många.
– Jag tror att det här är unikt att staden och idéburna organisationer går samman och bygger lösningen tillsammans, säger Danne Larsson.

Ta del av Victoria och hennes dotters berättelse och att lämna allt och börja om på nytt.

I IOP Ukraina ingår Bräcke diakoni, Räddningsmissionen, Reningsborg, Skyddsvärnet, Göteborgs kyrkliga stadsmission och Göteborgs stad. Tillsammans har de under 2022 tagit fram nära 1200 boendeplatser i Göteborg.

Fakta IOP - Idéburet offentligt partnerskap. En överenskommelse om samverkan mellan en eller flera idéburna organisationer och det offentliga där alla bidrar med resurser. Tillsammans hittar man lösningar som möter behoven. Hur de ser ut kan förändras över tid men syftet är att skapa något som var och en inte skulle kunna göra på egen hand. 

Hjälp oss att hjälpa

Skänk en gåva till Bräcke diakonis insamling till flyktingar från Ukraina. Just nu samlar vi in julklappspengar så att föräldrarna själva kan köpa julklappar till sina barn samt busskort för att ta sig runt i staden. 

Ge en gåva 

 

 

 

 

Nyheter

Vi är också en del av Bräcke diakoni