Från idékraft: Hit ska du vända dig när du är sjuk!

Detta är en artikel från Bräcke diakonis tidning idékraft som utkommer med två nummer per år. Hela tidningen kan du läsa digitalt här.

Är du sjuk? Hit ska du vända dig!

Vart ska du egentligen vända dig när du är sjuk? Och varför är det bäst att skippa akuten och åka till vårdcentralen med en stukad handled? Vi visar att primärvården kan hjäpa dig med mer än du tror.

Att hitta rätt i svensk sjukvård är inte alltid helt lätt. Kan vårdcentralen se över en sårskada eller är det bättre att dra till akuten direkt? Häng med när vi reder ut begreppen och förklarar vart du vänder dig när du inte mår bra.

Under parollen ”En god och nära vård” planeras en stor omställning i svensk sjukvård. Primärvården ska bli sjukvårdens bas och samtidigt ska den anpassas för att bättre möta dagens förutsättningar och behov. – I praktiken innebär det att man vill effektivisera flödet av patienter och se till att de olika vårdgivarna får göra det man är bäst på. Så om du stukar handleden kan din vårdcentral se över din skada, och om man misstänker att du brutit den, remittera dig vidare till röntgen utan att du behöver sitta i väntrummet på akuten, förklarar Erik Andersson, områdeschef Hälsa & Vård på Bräcke diakoni.

Primärvården jobbar nära patienten

Primärvården ska alltså ha en nära, kontinuerlig kontakt med sina patienter medan de stora sjukhusen får ta hand om de patienter som kräver mer högkvalificerad specialistvård. Hälso- och sjukvårdslagen säger att primärvården"utan avgränsning vad gäller sjukdomar, ålder eller patientgrupper … ska svara för befolkningens behov av sådan grundläggande medicinsk behandling, omvårdnad, förebyggande arbete och rehabilitering som inte kräver sjukhusens medicinska och tekniska resurser eller annan särskild kompetens". Med andra ord; primärvården levererar den vård de flesta av oss har behov och nytta utav.

I primärvårdens uppgifter ingår bland annat behandling, rehabilitering, omvårdnad och förebyggande vård. Här tar man också hand om patienter med kroniska sjukdomar såsom diabetes eller KOL. Till primärvården räknas bland annat vårdcentraler, rehabmottagningar, BVC och MVC.

1177 Vårdguiden hjälper dig att komma rätt

Vårdguiden är en samlingsplats för information och tjänster inom området vård och hälsa. Här kan man bland annat få sjukvårdsrådgivning av sjuksköterskor via telefon. 1177 Vårdguiden har öppet dygnet runt och finns både via webben på 1177.se och på telefonnummer 1177. Bakom Vårdguiden står den svenska sjukvården genom alla landsting och regioner i samverkan.

Okej, nu vet du hur primärvården funkar! Men vart vänder man sig då med en stukad fot, urinvägsinfektion eller en besvärlig pollenallergi? Ta hjälp av vår guide så har du full koll nästa gång olyckan är framme.

Nyheter

Vi är också en del av Bräcke diakoni