Från idékraft: Fyrbent sällskap i Alingsås

I Bräcke diakonis hemtjänst i Alingsås har man under våren testat att använda terapihundar i verksamheten. Huvudsyftet med projektet är att höja livskvalitén för kunden men det finns även individuella syften för varje enskild kund. 

Ann-Louise Rickardsson är verksamhetschef på Hemtjänst Alingsås.
– Att använda hundar i verksamheten kan hjälpa till att bryta isolering eller uppmuntra till fysisk aktivitet. Och så klart, att sprida glädje hos de vi finns till för. Vem blir inte på gott humör av en söt hund?

De fyrbenta glädjespridarna heter Figge och Iza och tillsammans med matten och hundföraren Maria Larm från Terapihundsekipaget besöker de hemtjänstkunder som själva valt att vara med.

Aktiviteterna anpassas efter kundens behov och önskemål. Det kan handla om promenader, träning för armar och ben eller att helt enkelt väcka minnen från tidigare upplevelser med hundar till liv.

– Hundarna ger kunderna något att se fram emot. Och något att göra. Det kan vara till synes små saker som att hämta en vattenskål. Men också små saker kan göra stor skillnad för den enskilde kunden, säger Ann-Louise.

 

Vän-volontärer i Göteborgengagerad personal i Linköping och hundbesök i Alingsås. Det kanske inte är typiska ingredienser i en traditionell hemtjänst-verksamhet, men Bräcke diakonis version innehåller alla tre delarna. Hemtjänst med det lilla extra helt enkelt. Läs mer i senaste nummret av idékraft digitalt

Nyheter

Vi är också en del av Bräcke diakoni