Från idékraft: Pilotprojekt gav Lillemor ny vän

I ett unikt samarbete driver vi, tillsammans med Räddningsmissionen ett pilotprojekt för att motverka ofrivillig ensamhet i en grupp som annars lätt isoleras.Genom att matcha ihop personer som idag har hemtjänst från Bräcke diakoni med utvalda, utbildade vän-volontärer från Räddningsmissionen vill de båda idéburna organisationerna göra ännu mer skillnad. 

Lillemor är en av Bräcke diakonis hemtjänstkunder i Göteborg. När verksamhetschefen hörde av sig och frågade om hon var sugen på att testa konceptet med en vän-volontär tvekade hon inte många sekunder.
– Jag säger i och för sig ja till det mesta men det här lät verkligen som något för mig, säger Lillemor.

Personen som Lillemor matchades ihop med heter Cecilia. Första gången sågs de tillsammans med en representant från Göteborgs Räddningsmission men det märktes snabbt att de trivdes i varandras sällskap.
– Ja, det klickade på en gång, Cecilia är så lätt att prata med och jag är inte den tysta typen jag heller, skrattar hon.

En gång i veckan ses de, oftast hemma hos Lillemor, men de har också hunnit med ett besök på GöteborgsOperan.
– Det bästa med Cecilia är att hon är så påhittig. Hon kollar upp och fixar med aktiviteter och är alltid noga med att det ska gå att komma fram med min rullstol. Nyligen såg vi musikalen Ringaren i Notre-Dame, en helt fantastisk föreställning!

Lillemor och Cecilia bor bara ett stenkast ifrån varandra i Göteborg och duon har mängder med planer för framtida träffar.
– Ibland sitter vi bara och dricker kaffe och pratar men nu när vädret tillåter blir det nog ett gäng promenader i Slottsskogen och Botaniska Trädgården. Sen planerar vi också ett besök på Konstmuseet, det ser jag mycket fram emot, säger Lillemor.

Vän-volontärer i Göteborgengagerad personal i Linköping och hundbesök i Alingsås. Det kanske inte är typiska ingredienser i en traditionell hemtjänst-verksamhet, men Bräcke diakonis version innehåller alla tre delarna. Hemtjänst med det lilla extra helt enkelt. Läs mer i senaste nummret av idékraft digitalt.

Nyheter

Vi är också en del av Bräcke diakoni