Ginstgården växer

Det populära äldreboendet Ginstgården i Alingsås kommer få en helt ny avdelning efter årsskiftet. Om bygget går enligt plan så kommer dörrarna till avdelningen Näckrosen öppnas till våren.

Det är kommunen i Alingsås som beslutat att utöka antalet platser för demenssjuka. Det innebär åtta nya lägenheter på Ginstgården i de lokaler där kommunen tidigare hade dagverksamhet. Nu när projektet går in i slutfasen så ägnas mycket tid och kraft åt att få avdelningen precis så som man önskar. 

– Miljön är väldigt viktig, till exempel vilka färger man väljer. Det gäller allt från tapeter och golv till kakel, säger verksamhetschef Beatrice Orrenvade.

En person som varit involverad i processen och som kunnat bidra med sin kompetens är undersköterskan Malin Wennberg. I våras blev hon färdig med sin utbildning till Silviasyster, en utbildning som ger spetskompetens inom demensvård. Där ingår också tänket kring hur miljön påverkar.

– En sak som vi försöker tänka på är till exempel vilka dörrar vi vill ska synas tydligt och vilka vi inte vill ska dra uppmärksamhet till sig, berättar Malin Wennberg. 

Förutom en god inomhusmiljö behövs givetvis också bra personal. Sju nyanställningar väntar. Men alla kommer inte börja på den nya avdelningen. 

– Vi kommer att mixa några nya och några som jobbat hos oss sedan tidigare. De som varit här ett tag kan tänket vi har inom Bräcke diakoni och kan sprida det i den nya personalgruppen, säger Beatrice Orrenvade.

Och namnet då, Näckerosen? Inspirationen kommer från området där Ginstgården ligger. En gata i närheten heter just Näckrosgatan. Men det var personalen som fick rösta fram namnet, under högtidliga former. 

– Det var precis under när Melodifestivalen gick på tv. Så när omröstningen var klar så sa jag "Ginstgården, vi har ett resultat!", säger Beatrice med ett skratt.

 

 

Nyheter

Vi är också en del av Bräcke diakoni