Hej Ola!

Vi säger tack och hej till Ola Segnestam Larsson, forskare på Ersta Sköndal Bräcke högskola som under två år jobbat hos oss på Bräcke diakoni.


Du har jobbat som Flexit-forskare hos oss i två år. Vad innebär det?

– Det innebär att jag fått forskningsmedel från Riksbankens Jubileumsfond för att arbeta som anställd i en organisation och samtidigt bidra till forskningen.

Hur har det varit?
– Jag tycker det har varit toppen. Rent personligt har jag haft jätteroligt och lärt mig väldigt mycket. Det har varit roligt att få lära mig mer om Bräcke diakoni, att få göra analyser av upphandlingar och att få besöka verksamheter. Det senare hade jag gärna gjort mer.

– Introduktionsutbildningen var rolig. Det var jag och en massa sköterskor. Alla var vi nya och alla skulle vi lära oss om hur en ideell organisation aktiv i den svenska välfärden fungerar och vad den har för förutsättningar.

Har du upplevt svårigheter med att kombinera din roll som forskare och samtidigt vara anställd av organisationen?
– Nej det tycker jag inte. Men det kan bero på att jag är van vid att arbeta i det här gränslandet, mellan forskning och praktik. Jag har bland annat lett ett ledningsprogram för ideell sektor tidigare.

Under de här två åren har det blivit flera böcker, du har varit coach i vårt utvecklingsprogram Förbättringskraft, gjort flera enkäter och varit involverad i projekt. Berätta!
– Det har varit intensiva och lärorika år. Jag har bland annat sammanställt vad forskningen vet om samskapande och idéburen välfärd. En stor grej förra året var boken Upphandlad där vi samlade existerande kunskap om ideella organisationer, välfärd och upphandlingar. Tillsammans med kollegor på Bräcke diakoni har vi också jämfört ideella, privata och offentliga äldreboenden. Och en massa andra spännande saker. Även om jag nu slutar som anställd och återvänder till högskolan så fortsätter samarbetet med Bräcke diakoni ett år till. Det är jag verkligen glad för.

Vad tar du med dig som forskare?
– En förståelse för Bräcke diakonis förutsättningar att verka i välfärden samt engagemanget, kunskapen och viljan att bidra till ett bättre samhälle som finns i organisationen. Som civilsamhällesforskare är jag intresserad av de aktörer som brinner för och bidrar till att göra världen lite bättre.

Tack för intervjun Ola och varmt lycka till!

Nyheter

Vi är också en del av Bräcke diakoni