Lådcykel för rullstolar ska förhöja vardagen

Alla barn har rätt att uppleva vinden i ansiktet under en cykeltur. Därför har vår förskola och vårt barn- och ungdomsboende köpt in en lådcykel för rullstolar. ​​​​​​​

Det var när Hanna Sjöman, administratör, läste om barnkonventionen som idén om en lådcykel föddes. I Barnkonventionen står bland annat att alla barn är lika mycket värda och har samma rättigheter. 

– Våra barn har också rätt att uppleva blåsten eller regnet i ansiktet, säger Hanna Sjöman, som arbetar på vårt barn- och ungdomsboende Östergården och på Bräcke förskola Stegen.

En ansökan gjordes till Linnéa och Josef Carlssons Stiftelse och strax innan jul kom beskedet att vi var beviljade medel. I januari beställdes cykeln och nu finns den äntligen på plats på Östergården.

​​​​​​​– Cykeln ska användas av alla våra barn och ungdomar, till exempel för att åka och handla mjölk, om man ska på utflykt eller om någon vill åka på Häckens nästa hemmamatch, säger Hanna Sjöman.

 

Väder och vardag – din rättighet, min skyldighet

Text av Hanna Sjöman, som läser Masterprogrammet Kultur och demokrati vid Göteborgs universitet.

Bor du i Göteborg är du van vid regnet som piskar dig i ansiktet om hösten eller ja, egentligen vilken årstid som helst. Gärna från sidan också med de hårda och kalla nordvästanvindarna som drar tag i dig. Vare sig du är på promenad mot närmaste hållplats, affären eller på cykeln på väg över Älvsborgsbron är det där, vädret. Det är ändå en del av charmen med att bo här, de där växlingarna från regn och storm till solsken och glittrande hav. Det går faktiskt att säga att det är en rättighet för alla som bor här att få uppleva det.

Vems blir då uppgiften att säkerställa denna rättighet åt alla och hur gör vi det? Hur kan vi få syn på det där vardagliga, de där småsakerna som sker nästan obemärkt men som vi skulle förundras över om de försvann?

Att göra vardag. Vi inom Bräcke diakoni är vana vid att söka fondmedel och är otroligt tacksamma för alla de fina stiftelser som väljer att förgylla våra verksamheter. Ett sådant exempel är när vi i höstas arbetade fram en idé om att möjliggöra för våra boende på barn- och ungdomsboendet Östergården att få uppleva den frihet en cykel kan innebära. Flera av våra barn har flerfunktionsvariationer som medför en svårighet att självständigt framföra en cykel. I stället behöver vi runtomkring stötta i denna vardagliga aktivitet. En lådcykel ämnad för rullstolar var målet och ansökan gick till Linnéa och Josef Carlssons Stiftelse. Strax innan jul kom beskedet, vi var beviljade medel och i januari beställdes cykeln.

Vi öppnar rampen till lådcykeln och spänner fast rullstolen, sen kör vi. Idag har Häcken hemmamatch och vi är taggade till tusen. På vägen dit skiner solen ikapp med vår entusiasm inför avspark men vid hemfärd har vädret vänt så där snabbt som det gör här ibland. Vi klarar oss som tur är undan denna gång med enbart ett par droppar regn på våra huvuden.

Barnkonventionen. I drygt två år har barnkonventionen varit inskriven i svensk lagstiftning vilket innebär att vi ständigt måste förhålla oss till dess artiklar. I exempelvis artikel 12 står det att barn fritt ska kunna uttrycka sina åsikter samt att de ska bli hörda. De ska ges möjlighet att höras antingen direkt eller genom lämplig företrädare.

Vilket härligt väder vi har idag. Ett sådant där väder då det är perfekt att ta lådcykeln ner till Eriksbergshamnen för en glass i solen. Vi cyklar även en sväng förbi Krokängsparken. Kommer du ihåg midsommarfirandet där med tivoli, dans kring midsommarstången och fiskedamm? För ett par år sedan vann du chips på lotteriet. Chips blandas inte med enkelhet i sondnäring men det salta på dina läppar fick bli segerns sötma. Det var din lott och din vinst men du delade gärna med dig till alla runtomkring. I Färjenäs, bara ett stenkast bort från Krokängsparken, har de anlagt en ny park. Kanske är det där firandet kommer vara framöver? Hoppas det.

Artikel 3. I konventionens tredje artikel står det att alla beslut som rör barn ska ta i beaktan vad som bedöms vara barnets bästa.

I dag krävs något varmt att dricka för att få upp värmen i kroppen, brr vad kallt. Mjölken är slut så det är bara upp på flaket igen och trampa bort mot affären. Regnet verkligen piskar på oss från sidan och känns som is på våra kinder. Det ska bli gott med kaffe när vi kommer hem.

Artikel 2. Denna artikel förklarar för oss att alla barn är lika mycket värda och har samma rättigheter. Ingen får diskrimineras.

Ingen jul utan julgran. Undra om den får plats bredvid dig på lådcykeln? Det får bära eller brista för en gran ska vi ha. Vi får kanske passa på att köpa lite pysselsaker också. Det behövs lite nytt pynt att hänga i granen.

Artikel 6. Tillsammans med artikel 2, 3 och 12 utgör även artikel 6 de fyra grundprinciperna inom konventionen som till fullo består av 54 artiklar. I den 6:e artikel står det att barn har rätt till liv, överlevnad och utveckling.

Det är vår uppgift, vi som möter barn i vardagen, att säkerställa våra barns och ungdomars rättigheter. Inte bara till mat, vila, värme och kunskap utan till allt det där andra också som utgör vår vardag. Vi gör det bra men när samhället förändras gör även vardagen det och med det även de medel vi behöver för att säkerställa att vi gör det på rätt sätt.

Tänk bara vilka vardagliga och livsviktiga saker vi får uppleva med hjälp av en cykel!

Nyheter

Vi är också en del av Bräcke diakoni