Missa inte Funkisfamiljen på Bokmässan!

Har du också saknat böcker om funkisfamiljer? I Libris monter talar vår socionom Rakel Lornér och författaren Anna-Pella varför det är så viktigt att lyfta syskon.

Böckerna handlar om frågor som ofta är laddade och därför riskerar förbli opratade, säger Rakel och berättar varför de här böckerna är så viktiga.

- Vi har ett projekt nu som heter Vuxensyskon” där det framkommit vad man brottas med i vuxen ålder. Det är mycket skuldkänslor över att man fått bättre förutsättningar än sitt syskon, man tar ansvar för att kompensera sitt syskons funktionsnedsättning, men man har också åsidosatt sina egna känslor och behov.

Det är jobbiga frågor, även för föräldrar, och då är böckerna om Vide och Mio en bra hjälp, menar Rakel.

Detta är funkisfamiljen

Funkisfamiljen är en illustrerad barnboksserie för 6-9-åringar om barns tankar om livets stora frågor, som bemötande orättvisor, framtiden och döden. De handlar även om hur det kan vara att växa upp med ett syskon som har en svår funktionsnedsättning.

Bräcke diakoni har varit med och sponsrat böckerna om Funkisfamiljen. Hittills har två stycken givets ut, en tredje väntas i januari.

25 oktober bjuder Bräcker diakoni in till en konferens i Stockholm som riktar sig just till syskon. Syskon berättar då själva om sina erfarenheter, forskare berättar om studier och den specialskrivna teaterpjäsen Skuggsyskon sätts upp.

Konferens Vuxensyskon i Stockholm 25/10

Nyheter

Vi är också en del av Bräcke diakoni