Hoppa till sidans innehåll

Ny barnbok uppmärksammar utsatthet hos barn med funktionsnedsättning

8 september 2020

I dag släpps den fjärde boken i serien Funkisfamiljen skriven av författaren och journalisten Anna Pella. Den visar hur utsatta barn med funktionsnedsättning kan vara även inom den egna familjen och har kommit till tack vare Bräcke diakonis projektutvecklare Elisabet Ljungström.

– Jag är jätteglad över att boken nu blivit verklighet och att ett så svårt och tabubelagt ämne kan beskrivas i en barnbok som som får både barn och vuxna att förstå varför det händer, säger Elisabet Ljungsröm, som hoppas att det här kan vara en början på att man börjar arbeta med problemet på riktigt.

I ”Operation Vän i nöd” får vi följa syskonen Mio, Vide och Tintin. När Vide ser att Mios klasskompis har en blåtira börjar Vide fundera på vad som kan ha hänt. Vide upptäcker att kompisen inte har några assistenter och att föräldrarna är väldigt trötta. Tack vare AKK – Alternativ kommunikation – kan Vide få klasskompisen att berätta vad som hänt och familjen får hjälp av socialtjänsten. Med hjälp av ett barns nyfikenhet närmar sig Anna den svåra frågan på ett självklart och naturligt sätt.

–  När Elisabet frågade mig om jag kunde skriva om detta var jag först tveksam. Händelserna i de andra böckerna har varit hämtade från min egen familj och jag såg inte att jag hade någon erfarenhet av det här. Men så tänkte jag på när min dotter Agnes var liten och inte kunde sova. Hon föddes med en flerfunktionsnedsättning och behöver livsuppehållande hjälp dygnet runt. Vi vakade dygnet runt vid hennes sida och blev snabbt utmattade. Det hände att jag skrek och tog hårt i henne. I backspegeln kan jag se hur nära jag var att gå över gränsen och göra något ännu värre.

Anna Pella började höra sig för och samla erfarenheter från andra funkisföräldrar och det visade sig att många kände igen sig. Tillsamammans med Bräcke diakonis projektutvecklare Elisabet Ljungström, som i många år arbetat med att uppmärksamma problemet, pratade hon om vikten av att orka som förälder på ett seminarium i Umeå förra året.

Tidigare i år fick hon Folke Bernadottestiftelsens stipendium för sitt arbete med frågan. Tack vare det kommer nu ”Operation Vän i nöd” skickas ut till alla socialtjänstkontor i hela landet.

–  Jag hoppas att boken kan väcka intresse och synliggöra problemet att risken för att barn med funktionsnedsättning utsätts för våld är mycket större än för andra barn. Min erfarenhet är också att kunskapen om AKK inte är så stor hos socialtjänsten. Och alla barn har enligt barnkonventionen, som blev svenska lag i år, rätt att bli lyssnade på och göra sin röst hörd.

Men boken ska också ses om en kritik mot nedmonteringen av LSS.

–  Absolut. Vi har haft tur som tidigt fick assistenter till Agnes. Men det är många som inte har samma tur eller förlorat rätten till assistans. Jag vill visa på konsekvenserna av politikernas beslut.

Anna Pella och Elisabet Ljungström deltar på ett webinar på NKA 17 september och Anna medverkar på den digitala bokmässan.

 

Om boken

Titel: Operation Vän i nöd

Text: Anna Pella

Bild: Anna Forsmark

Förlag: Libris

Om boken: Fjärde bken i en serie om en funkisfamilj och de utmaningar det kan innebära. Den här boken handlar om barns utsatthet – inom den egna men också utsattheten som skapas av politiska beslut och när det inte finns tillräcklig kunskap hos dem som möter barnen.

Vill du veta mer?

Lyssna på:

Webinarium 17 september på Nationellt kompetenscentrum Anhöriga

Anna Pella och Elisabet Ljungström berättar om boken och våld mot barn med funktionsnedsättning.

Digitala bokmässan 26 september

 

Tidigare böcker i Funkisfamiljen:”Operation Dödsviktigt”, ”Operation Rädda sommarlovet” och ”Operation Slutstirrat”. Bräcke diakoni har stöttat i utgivningen av samtliga.

 

 

 

Bild till nyhetsartikeln