Hoppa till sidans innehåll

Nya rutiner slår hårt mot barnfamiljer i hemlöshet

8 april 2019

Göteborgs stad ska ändra sina rutiner när det gäller stöd till barnfamiljer som hamnat i hemlöshet. Familjerna ska framöver själva få lösa sin situation med hjälp av en pott med pengar i handen. Något som kommer vara förödande för familjerna, enligt Bräcke diakonis verksamhetschef Emma Lyrdal.

 Hos oss på Bräcke diakoni har vi något som kallas boende utan stöd sedan 2014. Det är boende för kvinnor och barnfamiljer som hamnat utanför bostadsmarknaden men utan att för den sakens skull ha någon annan problematik.

Men nu har Göteborgs stad har nu beslutat om en ny rutin. Istället för att få en trygg punkt på vårt boende, kommer familjerna att få en påse pengar i handen med ett uppdrag att själva lösa sin boendesituation för natten. Kanske på ett vandrarhem eller ett lågprishotell? Pengen de får med sig ska räcka till cirka sju nätter, sedan måste de söka hjälp på nytt.

Emma Lyrdal, som är verksamhetschef på vårt boende utan stöd, ser mycket allvarligt på den planerade förändringen.

– Min stora oro är vart alla barnfamiljer och enskilda kvinnor ska ta vägen, det finns idag inte tillräckligt med bostäder. Familjer löper en stor risk att bli utnyttjade av svarta förmedlingar. Jag undrar också vem som tänker på barnens trygghet? Det här förslaget innebär att barn tvingas flytta runt med hög risk att hamna hos oseriösa uthyrare.

För den som har en prenumeration på Göteborgs-posten går där att läsa en artikel där vi idéburna, som tidigare fått förtroende att hjälpa den här gruppen, slår larm. Här hittar du den. 

Räddningsmissionens direktor Emil Mattsson, är orolig över att vi ska få en situation där barn hamnar på gatan.  

”Vi har 660 barn som räknas som akut hemlösa. Om man bara hänvisar till att föräldrarna själva ska lösa boendesituationen så blir det här svårt.”

Även Ammar Ahmed, verksamhetschef på Reningsborgs boenden utan stöd, är orolig för hur detta ska påverka barnen.

”De här barnen riskerar att drabbas av psykisk ohälsa. De barn som vi träffar i vårt arbete har ingen trygg uppväxt över huvud taget. De kan inte knyta an till föreningslivet och spela fotboll. De kan inte träffa sina klasskamrater på fritiden. Det här är ett problem varje vecka, varje månad.”

Den som vill veta mer om vårt boende utan stöd får gärna kontakta 

Verksamtschef Emma Lyrdal
0734-60 20 86

 

Bild till nyhetsartikeln