Personligt ombud på Nordens största forum för mänskliga rättigheter

Just nu pågår Mänskliga rättighetsdagarna i Örebro. Det är Nordens största forum för mänskliga rättigheter. Under torsdagen var Bräcke Personligt ombud Göteborg på plats för att hålla i ett miniseminarium.

Seminariet gick under namnet "Rätt till trygghet och säkerhet för alla – utanförskap, myter och fördomar och vägar framåt" och hölls av Anna Gustafsson, personligt ombud, tillsammans med Agneta Persson och Anna-Karin Enqvist från Nationell samverkan psykisk hälsa Västra Götaland och Göteborg (NSPH).

Under semin lyftes frågeställningar kring myten om att personer med psykisk ohälsa är mer benägna att utöva våld mot andra. De presenterade även Personligt ombuds årliga erfarenhetsrapport, som bland annat lyfte den strukturella diskriminering som människor med psykisk ohälsa ofta utsätts för. Under presentationen lyftes flera citat från intervjuer som gjorts i samband med rapporten. Här är några av dem: 

"Jag får olika besked från olika håll och det blir moment 22, jag hålls utanför systemet som jag inte förstår... jag orkar inte mer."

 ”Jag har, som ensamstående förälder med egen psykisk ohälsa, kämpat för att min son ska bli utredd och få det stödet han har behov av och rätt till. Ingen har lyssnat”.

 Anna Gustafsson är nöjd med seminariet.
– Det gick bra! Det var en hel del folk som kom och lyssnade och vi fick många nyfikna frågor efteråt. Det var framför allt när vi lyfte våra uppdragsgivares röster genom citat som folk reagerade och visade intresse, säger hon.

Mänskliga rättighetsdagarna (MR-dagarna) hålls på olika platser varje år. I år var cirka 1500 personer anmälda. Målet med kongressen är att lyfta frågor så att de kommer högre upp på den politiska agendan och på så vis bidrar till att respekten för de mänskliga rättigheterna genomsyrar samhället.

Nyheter

Vi är också en del av Bräcke diakoni