Hoppa till sidans innehåll

RättVisat tog hem priset

18 oktober 2018

Nu är det klart! Det blir Bräcke diakonis projekt ”RättVisat – mitt digitala kommunikationspass” som tar hem ÅBIS-priset, priset som Årets bästa idéburna samhällsförbättrare. Det var igår, på intresseorganisationen Famnas årliga konferens, som projektledaren Johanna Björnhage tog emot priset. Hon blev då också intervjuad av tidningen Dagens samhälle och fick där chansen att berätta mer om appen, som hon tagit fram tillsammans med Lina Bjarnegård Carlsson. 

– Det har varit fantastiskt att se hur användaren blivit bärare av sin egen information. Och hur det har minskat stressen för de anhöriga, sa hon till tidningen. Här kan du läsa hela artikeln (för prenumeranter).

Även Sveriges Radio passade på att tala med Johanna om vinsten. Här kan du lyssna på hela radioinslaget från P4 Skaraborg.

Det är inte första gången som RättVisat kammar hem segern. I april i år blev de årets Vitalis stipendiat och fick 50 000 kronor till projektet. Här kan du läsa mer om det. 

Priset som Årets bästa idéburna samhällsförbättrare har inrättats av Famna för att uppmärksamma goda och utvecklande insatser inom idéburen sektor. Det här var tredje gången som priset delades ut. 

Så här löd motiveringen i år:

Årets bästa samhällsförbättrare 2018 ökar möjligheten för barn och unga med funktionsvariation att bli medskapare i sin egen omsorg. Skaparna av denna innovation har sökt en enkel och lättillgänglig lösning. Målgruppen är barn som har unika sätt att utrycka sin vilja och åsikter, och innovationen hjälper barnen att göra den viljan begriplig för fler. Genom användningen av en app på en läsplatta ökar barnets möjlighet att få makt över sitt eget liv. Personerna bakom appen har utvecklat en idéburen innovation som har potential att spridas till många.

Priset går till Bräcke diakonis arbete med ”RättVisat – mitt digitala kommunikationspass”.

Appen har ett tydligt fokus på brukarmakt, vilket är centralt i den idéburna sektorns värld. RättVisat ökar möjligheten för personer med funktionsvariationer att medverka i att berätta om sig själva. Målsättningen med appen är att den ska nå så många som möjligt till så låg kostnad som möjligt. Appen RättVisat är ett bra exempel på att den idéburna välfärden ligger väl till i den digitala utvecklingen. Och Bräcke diakoni visar på detta vis att verksamheten ligger i digital framkant.

Projektet drivs av Bräcke diakoni med stöd från Arvsfonden.

Bild till nyhetsartikeln