Reportage i GP om våra stödgrupper för familjer i sorg

Reportern har träffat Henriette Roxwell vars man hastigt dog i samband med ett besök på akuten. Tack vare Bräcke diakonis stödgrupper fick både hon och deras åttaårige son möjlighet att prata om sina känslor och tankar och träffa andra i liknande situation. 

Plötsligt stod hon ensam med deras åttaåriga son. Hon fick med sig mannens kläder i en kasse från sjukhuset och sonen fick ett gosedjur. Sen var det hejdå och de var lämnade åt sitt öde, skriver GP:s Evalis Björk.

Först efter ett par veckor ringde en kurator från sjukhuset. 

"Kuratorn från sjukhuset berättade för Henriette Rockwell att Bräcke diakoni har stödgrupper för barn och vuxna när en av föräldrarna dött. Ett halvår senare kontaktade hon en av ledarna och bestämde sig för att ge det en chans. Det är hon glad för i dag.

– Det har gett insyn och perspektiv. Jag kanske inte såg det med en gång, men nu efteråt märker jag en förändring när min son och jag pratar. Det har gett oss verktyg att hantera vad som pågår".

Osäker framtid

Bräcke diakonis stödgrupper för familjer förlorar en förälder har funnits sedan 2004 och drivs nu med hjälp av bidrag från Västra götalandsregionen. De är uppdelade efter ålder, barn tonåringar, unga vuxna och föräldrar. Vid en träff pratar alla pratar om samma sak, men på olika sätt. Varje grupp leds av minst två gruppledare som har en erfarenhet som till exempel sjuksköterska, socionom, diakon eller lärare.

Målet med dessa är att ge familjer möjlighet att bearbeta sin sorg och möta andra i samma situation, just det senare har många lyft upp som det viktigaste.

Än är det inte klart om vi får pengar för vårens grupper. Men vi planerar för att de ska starta som planerat.

Läs hela reportaget i GP

Mer om våra stödgrupper

 

Nyheter

Vi är också en del av Bräcke diakoni