Solteaterns Björn Lindström finalist i Funkisfestivalen

Björn Lindström från Bräcke diakonis dagliga verksamhet i Falkenberg, kulturgruppen, var en av de tävlande i årets annorlunda Funkisfestival. Röstningen skedde via YouTube på måndagskvällen. Vi ringde upp honom dagen efter när han åter var på jobbet.

- Det har varit jättekul och väldigt häftigt, säger Björn Lindström.

Sedan många år spelar och sjunger han i Sol teaterns rockorkester, som är en del av kulturguppen.

Under coronapandemin har han arbetat mindre än vanligt, men han har ändå lyckats öva så mycket att han kvalificerade sig till finalen. I förra veckan tog han tåget till Stockholm för att spela in sitt bidrag. Det blev en annorlunda resa kantad av restriktioner, med tomma platser runt omkring. Låten spelades in och så vände han hem igen.

Så hur gick det då i Funkisfestivalen? Nej Björn vann inte men han tyckte det var rätt låt som vann.

- Det var ju en hallänning, Alex Kron är ju från Halmstad och jag tycker hans låt var bra.

Självskriven låt

Björns egen låt är egentligen en version på en låt han skrev redan 2008 ihop med Kulturgruppens ledare Hans Schakonat. Men även hans lillasyster har bidragit med text.

Och för att stötta inför finalen hade konstnären Elisabet Wandel målat ett porträtt av Björn som kallar sig DJ Bear. Hon deltar i en annan av våra dagliga verksamheter i Falkenberg, nämligen Keramikgruppen.

Björn tror att han var runt sex år när hans mamma satte honom framför ett trumset första gången. Sedan dess har musik präglat hans liv. Solteatern och vännerna i Kulturgruppen betyder mycket.

 Nu ska jag vara på jobbet tre dagar i veckan. Jag har väldigt mycket kompisar här och vi har väldigt kul. Jag har saknat det, konstaterar Björn.

 

Hjälpt till med bakgrunder

Förra året hölls Funkisfestivalen i Falkenberg och redan då var kulturgruppen inblandad. Förutom deltagare gjorde den dagliga verksamheten musikbakgrunderna och de fick äran även i år. Snart är det dags att välja ut låtar inför nästa funkisfestival och ledaren Åsa Wiik tror att många vill vara med.

–  Vi har inte haft några uppträdanden under pandemin och använder inte mikrofon som annars skickas runt mellan deltagarna, men annars sjunger vi och spelar på som vanligt, säger hon. 

 Nyfiken på vår dagliga verksamhet i Falkenberg? Läs mer här! 

Nyheter

Vi är också en del av Bräcke diakoni