Stort kalas på Östergården för att fira Barnkonventionens dag

I dag är det barnkonventionens dag. Det uppmärksammade vi på Bräcke barn- och ungdomsboende Östergården i går med ett stort kalas och en specialanpassad show med Lollo och Bernie. Och i dag blir det disco.
– Vi vill jobba med att våra barn har rätt att leva som andra barn, säger Jannike Fast, verksamhetschef.

På Östergården bor barn och ungdomar med olika funktionsvariationer. Det innebär bland annat att de inte klarar av flera intryck samtidigt. Därför ställde Nordic Choice Hotels upp med en show med de från Youtube välkända figurerna Lollo och Bernie. Showen var helt skräddarsydd efter våra barns behov.
– Det var en helt fantastisk dag! Vi var väldigt berörda för barnen var så lyckliga. De tyckte det var väldigt kul att fixa sig och klä upp sig innan och de hade väldigt roligt under kalaset. Det var ett barn som smakade godis för första gången och jag fick en kram från ett barn som inte har kramat mig på 1,5 år, säger Andrea Laifa, aktivitetssamordnare på Bräcke barn och ungdomsboende Östergården.

Samarbetet mellan Östergården och hotellkedjan Nordic Choice Hotels startade i höstas.
– De har som ambition att ta samhällsansvar med socialt fokus. Thomas Piltorp, Hotel Manager på Quality Hotel The Weaver nappade direkt när vi hörde av oss. Sedan har de jobbat mycket med att anpassa hela showen så att det ska fungera barnen på Östergården, säger Jannike Fast, verksamhetschef.

Bland annat gjordes showen i ett kortare format än vanligt och det fanns inplanerade pauser så att de barn som behövde kunde få vila en stund. En del av barnen, som inte klarar av för mycket intryck, fick träffa Lollo och Bernie på egen hand.
– Showen var jättekul och barnen dansade och var glada. De fick in mycket bildstöd och tecken som stöd så att barnen förstod, Det var första gången Lollo och Bernie var ute i en verksamhet för barn med funktionshinder så de fick lära sig att teckna sina namn. Nästan alla barn fick krama och ta kort med Lollo och Bernie, säger Andrea Laifa.

Det är inte bara på Östergården som det händer roliga saker den här helgen. 20 november firas som den stora barndagen i många länder världen över eftersom det var den 20 november 1989 som FN:s konvention om barnets rättigheter antogs och i Sverige var det i dag två år sedan barnkonventionen antogs som lag.
– Barnkonventionen handlar bland annat om rätten att vara som andra barn. Att gå på kalas eller att se en show är en självklarhet för många barn, men våra barn behöver andra förutsättningar, säger Jannike Fast.

Till kalaset på Östergården hade vi bjudit alla barn och ungdomar på vårt boende och våra förskolor samt deras syskon. På plats fanns även personal, föräldrar och assistenter.
– Det var riktigt bra teamwork, tillsammans hade vi tänkt på allt, så det var verkligen anpassat för alla. Många föräldrar var väldigt tacksamma för det, säger Andrea Laifa.

Utöver showen bjöds det även på hembakt fika. Rulltårtorna var extra mjuka så att även de barn som har svårt att äta kunde smaka. Och det fanns även spraygodis. Det blev också fiskedamm med leksaker som leksaksmärket Den goda fen och butikskedjan Robetoy hade skänkt.
– Vi är väldigt tacksamma över donationen med leksaker, det var otroligt uppskattat, säger Andrea Laifa.

Och firandet fortsätter även under söndagen.
– Alla dekorationer och all fika som blev över kommer att användas på ett disco som hålls för barnen på Östergården för att fira barnkonventionen, säger Andrea Laifa.

Nyheter

Vi är också en del av Bräcke diakoni