TilLiten sprids till Linköping

KFUM Funkis i Linköping anammar vårt koncept med öppen förskola för barn med funktionsnedsättning.

Tilliten är en del av ett arvfondsprojekt och en mötesplats för barn mellan 0-6 år som har någon form av funktionsnedsättning. Hit kan barn och föräldrar som har svårt för eller inte kan besöka en vanlig öppen förskola komma.

Nu startar KFUM Funkis Linköping en liknande verksamhet. Mattias Ryberg är projektledare på Funkis.  

Hur kom du i kontakt med TilLiten? 

- Vi hade en projektidé som liknade er så redan innan vi sökte hörde jag berättas om TilLiten från Arvsfonden och tänkte direkt att det här vill jag ta till Linköping.  

Tanken var först att få kommunen att starta en öppen förskola, men då det skulle ta tid och KFUM både hade lite pengar och lediga lokaler bestämde sig föreningen för att göra det själva. På mässan Leva och Fungera träffade han Ulrika Van den Berg, som är projektledare för TilLiten på Bräcke diakoni som satte honom i kontakt med vår logoped Lina Bjarnegård Carlsson som gav lite tips inför uppstarten.  

- Vi har redan ett lekrum här anpassat speciellt för barn med neuropsykiatriska funktionhinder, vi ska bara köpa in lite andra leksaker som trummor till exempel inför sångstunder. För oss innebär det att vi får tänka om lite då vi inte haft den här målgruppen exempelvis barn med flerfunktionshinder förut.  

Vilka likheter finns med TilLiten? 

- Målet är precis som med TilLiten varit att skapa en mötesplats där de här barnen och deras föräldrar kan känna sig trygga och välkomna, även infektionskänsliga barn. Vi kommer att ha en pedagog anställd.  

Just hur viktigt det är med att göra miljön säker för infektionskänsliga barn är något som Lina Bjarnegård Carlsson trycker på, liksom att det ska vara en lugn avslappnad, välkomnande atmosfär som inte signalerar vård. Att erbjuda föräldrar en kopp kaffe är något annat då det ofta är över den där kaffekoppen som erfarenheter byts. Hon är glad över att TilLiten sprids. 

- Det är fantastiskt. Det är ju ett av de mål vi har att sprida det här konceptet och det är roligt att det sprids nationellt, säger hon.

 

30 januari är första träffen i Linköping.  

Vill du veta mer om Tilliten rekommenderar vi senaste numret av vår tidning idékraft.

 

 

 

 

Nyheter

Vi är också en del av Bräcke diakoni