Hoppa till sidans innehåll

Vår debattartikel i Corren: ”Omsorg fast i gamla spår”

21 juni 2016

”Den idéburna sektorn kan spela en värdefull roll i att erbjuda mångfald och utveckla omsorgen. Det ska undersökas hur en aktiv medverkan av non-profit-organisationer kan säkras i äldreomsorgen.”

Detta står att läsa i kapitlet om äldreomsorg i ”Höjda ambitioner för Linköping – samverkansprogram för S, MP och FP 2015–2018”.

Det är nu juni 2016 och Bräcke diakoni, som enda non profit-utförare inom äldreomsorgen i Linköping, har hittills inte märkt något alls av ovanstående löfte. Detta trots våra egna påstötningar, förslag och inbjudan till dialog.

Upphandlingarna av äldreomsorg har istället genomförts på samma sätt som man tidigare själva så hårt kritiserat. Vinner gör den med lägst pris – så lågt att man tydligt ser att ekvationen inte kan gå ihop, satt i relation till lagstadgade krav och avtal.

Kanske handlar det om att man inte kan ge olika förutsättningar till olika utförare. Men samtidigt går verksamhetsuppdrag, som driften av Åleryd och Sandrinoparken, till kommunala Leanlink utan konkurrensutsättning. Och då får varje plats kosta avsevärt mycket mer. Som en idéburen organisation vet vi att vi kan samverka för att erbjuda en äldreomsorg som innehåller både medmänsklighet, utveckling av verksamheten, en meningsfull tillvaro, vård i livets slutskede och hälso- och sjukvårdsinsatser för lägre ersättning än så. Så varför får vi inte möjligheten?

Äldrenämnden valde nyligen att avbryta den aktuella upphandlingen av Gottfridsbergs gård och Valla Park och arbetar nu med att ta fram ett förnyat förfrågningsunderlag. Nu finns verkligen chansen att titta på nya lösningar kopplat till den idéburna sektorn, som att våga satsa på alternativa avtalsformer som IOP (idéburet offentligt partnerskap) eller införa LOV (Lagen om valfrihet) även för vårdboenden, alternativt fortsätta med LOU-upphandlingar – men som främjar kvalitet, innovation och långsiktighet.

Bräcke diakoni ser med spänning fram emot det nya förfrågningsunderlaget, som vi hoppas innehåller förutsättningar för oss som idéburen aktör att fortsätta verka i Linköping. Vi uppmanar er att våga tänka nytt och våga ta ansvar för att varje krona skapar största möjliga värde för dem vi finns till för!

Maude Kardell Wahlbäck
Områdeschef Äldreomsorg och Hospice

Carina Henriksson
Driftområdeschef Äldreomsorg och Hospice Region Götaland

Läs debattartikeln hos Corren här.

Bild till nyhetsartikeln

Vår debattartikel i Corren: ”Omsorg fast i gamla spår”

21 juni 2016

Trots löften får den idéburna sektorn inte chansen i Linköping. Det skriver vi i en debattartikel i dagens Corren. 

Upphandlingarna av äldreomsorg har istället genomförts på samma sätt som man tidigare själva så hårt kritiserat. Vinner gör den med lägst pris. 

Kanske handlar det om att man inte kan ge olika förutsättningar till olika utförare. Men samtidigt går verksamhetsuppdrag, som driften av Åleryd och Sandrinoparken, till kommunala Leanlink utan konkurrensutsättning. Och då får varje plats kosta avsevärt mycket mer.

Läs hela debattartikeln här.

 

 

Bild till nyhetsartikeln