Vår första hyresgäster har flyttat in i Göteborg

– Ska vi vara ärliga så ville vi bort från vår studentlya, men ju mer vi läste på om Bräcke diakoni desto mer rätt kändes det här.
Det säger Nellie Gauido Claesson som ihop med sin flickvän Sofia Andersson flyttar in i Kvarteret Leffler i veckan.

Nu står första huset med hyresrätter på Bräcke diakonis område på Hisingen i Göteborg äntligen färdigt. Första spadtaget togs hösten 2019 och nu är det dags för hyresgästerna att flytta in. Nellie och Sofia lämnar en enrummare utan diskmaskin för en tvåa i kvarteret Leffler. Nellie konstaterar att deras krav på det nya boendet inte var så högt ställda. De vill bort från sin studentlya och komma närmare naturen. Men ju mer de läste på om Bräcke diakoni desto mer rätt kändes steget att flytta in just hos oss.

­ Ingen av oss hade hört talas om Bräcke diakoni tidigare, men jag jobbar som socionom och Sofia som arkitekt med social hållbarhet så det kändes bara så rätt. När vi fick höra att det skulle bli ett LSS-boende också kändes det så bra. Vi sökte lägenheten och fick den.

– Jag har aldrig känt att man skulle behöva stå för sin hyresvärd innan, men det känner vi att vi kan nu. Vi delar samma värderingar, att man ska ta hand om varandra, bry sig och försöka göra gott”

De har inte sett lägenheten mer än på ritningen innan inflytten, men Sofia som är arkitekt har gått i god för planlösningen.

Nellie tycker det ska bli mysigt med fransk balkong och ser framför sig hur deras katt ska sitta där och titta ut. Paret gillar också att de har eftermiddagssol på innergården.

– Jag tycker husvolymen och det höga sadeltaket är spännande. Form-språket talar lite med Lundby gamla kyrka som inte ligger långt ifrån här, jag gillar den kopplingen till omgivningens arkitektur. Men det bästa är ändå närheten till naturen! Härifrån har jag bara 8 minuter med buss till stallet och ändå är det så nära stan, säger Sofia.

Vi drömmer lite om en odlingslott eller om man skulle kunna ha en pallkrage och odla i. Det vore toppen, säger Nellie.

På längre sikt vill de ha barn och då känns det viktigt att bo i ett område där barnen kan se och träffa många olika människor, exempelvis med funktionsnedsättning, olika bakgrund och religion tycker Nellie och Sofia. Efter många promenader i närområdet tycker de att de fått även det bekräftat.

 

Fakta: Kvarteret Leffler

Här bygger Bräcke diakoni sina första hyresrätter någonsin med tanken att knuta samman sitt verksamhetsområde med villaområdet intill och skapa integration i praktiken.

  • Kvarteret med tre hus rymmer 82 hyresrätter och ett LSS-boende med sex platser.
  • Husen ligger i souterräng och består av tre våningsplan, plus souterrängsvåningen.
  • Här finns även plats för cirka 1 000 kvm verksamhetslokaler där vi själva bland annat kommer att starta en daglig verksamhet inom LSS. 
  • Entreprenör för kvarteret är Wästbygg.

Nyheter

Vi är också en del av Bräcke diakoni