Varning för falska telefonsamtal och besök

Polisen uppger att bedrägerier via falska telefonsamtal ökar kraftigt och många förlorar sina pengar genom att de luras att lämna ut kortuppgifter och koder eller logga in på sin bank. Det kan handla om personer som uppger sig vilja boka in tider för vaccin, göra bank- eller myndighetsärenden via telefon. Det sker också fysiska besök där personer uppger sig vara tele/internetoperatörer men är i själva verket bedragare som stjäl värdesaker. 

Polisens tips för att undvika att du ska drabbas av bedrägerier

  • Lämna aldrig ut kortuppgifter, koder eller andra känsliga uppgifter till någon. Någonsin. Kortuppgifter och koder är nycklar till dina pengar.
  • Använd aldrig din bankdosa eller bank-id på uppmaning av någon som kontaktar dig. Ingen seriös aktör skulle be dig om det per telefon.
  • Om någon du inte känner ringer och du blir osäker, lägg på luren eller be att få ringa tillbaka på ett nummer som du själv tar reda på. Det gäller oavsett om personen säger sig vara en nära släkting eller från banken, ett företag eller en myndighet.
  • Lita inte på den som kontaktar dig bara för att den har personliga uppgifter om dig. Bedragare kan hitta information på nätet för att lura dig. 

Om du drabbas av eller misstänker bedrägeri, kontakta din bank direkt. Polisanmäl alltid och ta stöd av människor i din närhet. Det är aldrig ditt fel och bedragarna är listiga. 

Till sist: Sprid budskapet till alla du bryr dig om.

Nyheter

Vi är också en del av Bräcke diakoni