Vi gör visir till medarbetare

Våra verksamheter ”Ett steg till” i Göteborg och dagverksamheten Röda Stugan i Stockholm har just nu lite annorlunda arbetsuppgifter. Här tillverkas nu hundratals visir.

 

Det råder just nu brist på personligt skyddsmaterial i hela landet. För att förbereda oss för en större smittspridning av covid-19 har vi startat egen tillverkning av visir till medarbetare inom främst vård och omsorg.

Med hjälp av sax, papper, penna och kniv och material som overheadpapper, resårband, tejp och skumgummi har visiren tagit form vi vår arbetsintegrerade verksamhet Ett steg till i Göteborg.

Här arbetsränar och arbetar personer som är långt i från arbetsmarknaden. Vanligtvis sysslar de med posthantering, transporter trädgårdsarbete och liknande. Men nu har de fått en annolunda uppgift - att tillverka visir för medarbetare i våra verksamheter som kan komma att behöva hantera smittade gäster, kunder eller brukare.

Vi har gjort ett par hundra som vi skickat till våra verksamheter i Alingsås, Vårt Hospice Helhetsvården, Demensboendena Norr- och Södergården samt hemtjänsten här i Göteborg säger Susanne Ohlsson, verksamhetssamordnare på Ett steg till.

Tillverkning på två håll

Även dagverksamheten Röda stugan i Stockholm har startat tillverkning av visir.

Nu har vi få gäster så vi i personalen passar på att pyssla lite. Det känns jätteskönt att kunna hjälpa till, säger Annelie Almgren, undersköterska.

Susanne Ohlson i Göteborg instämmer.

Det är kul att göra något tillsammans och inte bara lyssna på allt elände, säger hon.

Verksamheterna har nu fått in en rutin och kan lätt tillverka fler. Både medarbetare och material finns redo.

Ett bra alternativ

Bräcke diakonis medicinskt ansvarig sjuksköterska (MAS) Lotta Forsberg, intygar att visiren kommer att göra nytta för dem som sköter om personer som misstänks smittade med COVID19. 

- Det här är ett bra alternativ till de skyddsvisir som vårdhygien rekommenderar. Det som är bra är att det täcker hela ansiktet, det går ned över hakan och på så sätt skyddar mot droppsmitta, säger hon.

Nyheter

Vi är också en del av Bräcke diakoni