Tips på länkar.

Här hittar du länkar till sidor och filmer som har fokus på anhöriga till vuxna personer med psykisk ohälsa eller funktionsnedsättning, eller annan information som kan vara viktig.

Anhörigprojektet var ett treårigt projekt som drevs av NSPH och Schizofreniförbundet med medel från Allmänna Arvsfonden, under perioden oktober 2014 till och med oktober 2017.

En stor och viktig del av projektet var en enkät till anhöriga till vuxna med psykisk ohälsa eller funktionsnedsättning. Man frågade om deras situation, mående och behov. Vill du läsa en sammanfattning av enkätresultaten.Klicka här. Om du vill lyssna till intervjun med Ingrid Lindholm, projektledare för Anhörigprojektet. Klicka här

Nka, Nationellt kunskapscentrum anhöriga, verkar för ett anhörigvänligt samhälle. De är en viktig samarbetspartner i projekt Trialog och har mycket kunskaper om anhöriga och deras situation. Känner du inte till Nka, kan vi varmt rekommendera dig att ta del av deras kunskaper via deras hemsida.

På Nka:s hemsida finns en film från Anhörigprojektet, som just lyfter anhöriga som en resurs i vården. Det finns även mycket annat att ta del av på sidan. Vill du titta på filmen eller se vad som finns på sidan. Klicka här.

Här är en länk till Nka:s olika web-utbildningar. En web-utbildning är ett utmärkt sätt att få till sig kunskap inom olika områden. Du behöver bara följa instruktionerna för hur du skall genomföra utbildningen/utbildningarna. Är du intresserad klicka här.

 

Vi vill gärna tipsa om en intressant pod, för dig som anhörig och för dig som är intresserad av frågor som rör psykiatri och omsorg.De omöjliga är en pod av och med Åsa Moberg och Anna Fredriksson.

Åsa Mobergs senaste bok var självbiografin Livet. Under tillkomstprocessen fick ingen veta vad hon arbetade med. Tystnad kring pågående arbete är vanligt bland författare. I nästa bok, hennes tjugotredje, vill hon återvända till ett svårt ämne: psykiatrin. Hon trodde sig inte om att klara tyngden ensam. Denna bok, som ges ut på Natur & Kultur, skriver hon tillsammans med frilansjournalisten Anna Fredriksson, socionom och redaktör för tidskriften Socialpolitik och Memento.

Läs mer här. Om du vill komma direkt till podavsnitten, klicka här.

 

Carl & psykosen: "Trodde de läste mina tankar"

Detta inslag från " Verkligheten i P3, sändes söndagen  29 jul 2018 kl. 17.03

Det som började med en vanlig äggmacka ska sluta med att han försöker ta sitt liv. Nu har Carl Engström tagit sina sista mediciner och väljer att berätta, om vägen in i och ut ur en psykos. 

Lyssna på den gripande poden, där Carl på ett fantastiskt sätt sätter ord på sina upplevelser, här.