Webbutbildning

Alla vill sina barn det allra bästa och alla föräldrar behöver stöd ibland. Därför finns den här webbutbildningen. Den vänder sig till dig som är förälder med psykisk ohälsa eller NPF. Målet med utbildningen är att du ska känna dig tryggare och starkare i ditt föräldraskap.

Trygghet Ur Stöd finns i två varianter: en individuell webbutbildning och en studiecirkel där man träffas i grupp. Det här är webbutbildningen, som du genomför på egen hand. Studiecirkeln i grupp genomförs på flera platser i landet. 

Webbutbildningen är indelad i sex teman, som du når via länkarna här nedanför. Du kan välja att gå igenom alla teman från början till slut, eller välja de delar som intresserar dig. Du kan pausa när du vill och komma tillbaka senare.

Varmt välkommen!

Vill du ha webbutbildningen uppläst? Då kan du använda skärmläsaren. Skärmläsaren är ett program för att läsa av skärmen som är inbyggd i Windows, så du behöver inte ladda ned eller installera något. Den aktiveras på olika sätt beroende på vilken version av Windows du använder. Exempelvis i Windows 10 trycker du på Ctrl+Windowstangenten+Enter samtidigt. Skärmläsare finns även för surfplattor och mobiler. Sök på skärmläsare så kan du hitta alternativ för dig.

 

Del 1. Föräldraskap

Den första delen i webbutbildningen handlar om föräldraskap. Du kommer att få ta del av filmer och övningar som visar på olika delar av att vara förälder med psykisk ohälsa eller NPF. I slutet kan du ladda ner dina anteckningar från övningarna. 

Starta del 1

 

Del 2. Barns behov

Den andra delen i webbutbildningen handlar om barns behov och om hur du kan stärka ditt barn och er relation.

Starta del 2

 

Del 3. Min energi

I den tredje delen fokuserar vi på energi - vad som geroch tar energi och hur vi kan göra för att lägga energin där den behövs som mest.

Starta del 3

 

Del 4. Tryggt föräldraskapande

I den här delen ska vi fokusera på vad som lägger grunden till en trygg relation. Vi funderar också över hur man kan tänka och göra när man upplever att det blir konflikter och bråk.

Starta del 4

 

Del 5. Prata om ohälsa och diagnos

I den här delen ser vi på hur man kan prata med barn om psykisk ohälsa och diagnos, men också hur man kan prata med andra.

Starta del 5

 

Del 6. Stöd till familjen

I den här delen fokuserar vi på nätverket runt familjen och hur man kan ta hjälp för att vardagen ska fungera lite lättare. Vi tittar också på vilket stöd som finns i samhället.

Starta del 6

 

Hittar du något med webbutbildningen som inte fungerar eller har andra förslag? Maila: annica.larsson@brackediakoni.se

 

Närvaroövning

Denna närvaroövning passar för alla tillfällen där du känner att du behöver komma ner i varv. Den kan till exempel vara skön att göra inför varje del av webbutbildningen.

Starta närvaroövning

 

 

Vad är psykisk ohälsa och NPF?

Psykisk ohälsa används som ett samlingsbegrepp för lättare psykisk ohälsa, som till exempel oro och nedstämdhet, till svårare symtom som uppfyller kriterierna för en psykiatrisk diagnos eller sjukdom. NPF är en förkortning för neuropsykiatriska funktionsnedsättningar och innefattar diagnoser som till exempel ADHD, ADD och ASD (autismspektrumdiagnos).