Vänvolontär

För hemtjänsten är det svårt att fylla de sociala behov som finns hos våra äldre. Samtidigt vet vi att ensamheten är stor och att den kan vara farlig. Tillsammans har Bräcke diakoni och Göteborgs räddningsmission därför skapat ett koncept för hur man kan arbeta med volontärer i vård och omsorg där målet är långsiktiga vänskapsrelationer på lika villkor.

I ett unikt samarbete med  Räddningsmissionen i Göteborghar vi utarbetat ett arbetssätt för att motverka ofrivillig ensamhet i en grupp som annars lätt isoleras. Genom att matcha ihop personer som idag har hemtjänst från oss med utvalda vänvolontärer från Räddningsmissionen vill vi göra ännu mer skillnad för de vi finns till för. 

Räddningsmissionens långa erfarenhet av frivilliga insatser visar nämligen att volontärmatchningar ger en betydelsefull gemenskap, socialt sammanhang och glädje - för båda parter. I dag lever många personer ensamma och relationer med till exempel volontärer kan hjälpa till att bryta social isolering och sätta guldkant på tillvaron. Rent praktiskt kan det till exempel handla om att ta en promenad, baka bullar, ta en fika eller göra sällskap till en mötesplats.

Nytt koncept 

Nu har samlat våra erfarenheter från två tidigare projekt Vänvolontär och Ringvolontär i ett koncept som vi nu vill sprida till fler. Vi har tagit fram ett inspirationshäfte och 2 dec hade vi en digital inspirationsträff för att berätta om konceptet och dela våra erfarenheter. 

Läs här nedan reportaget om Lillemor och Cecilia som blev vänner för livet genom projektet Vänvolontär. På inspirationsträffen i december berättade de mer om ur det gick till. På denna medverkade även volontärsamordnare på Räddningsmissionen och Bräcke diakonis äldresamordnare i hemtjänsten. Två nyckelpersoner som hållit ihop arbetet med Vänvolontärer. 

Läs mer om inspirationsträffen vi hade i december 

Se vårt inspirationshäfte här

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Vänvolontär i medier

Lillemor och Cecilia hittade vänskapen i volontärprojektet / GP 14 nov 2020

Om vänvolotär på Räddningmissionens sida . Här kan du också anmäla dig som volontär.

https://raddningsmissionen.se/stories/vanvolontar-projektet-gav-vanner-l...

 

Från Idékraft: Pilotprojekt gav Lillemor ny vän

I ett unikt samarbete driver vi, tillsammans med Räddningsmissionen ett pilotprojekt för att motverka ofrivillig ensamhet i en grupp som annars lätt isoleras.Genom att matcha ihop personer som idag har hemtjänst från Bräcke diakoni med utvalda, utbildade vän-volontärer från Räddningsmissionen vill de båda idéburna organisationerna göra ännu mer skillnad. 

Lillemor är en av Bräcke diakonis hemtjänstkunder i Göteborg. När verksamhetschefen hörde av sig och frågade om hon var sugen på att testa konceptet med en vän-volontär tvekade hon inte många sekunder.
– Jag säger i och för sig ja till det mesta men det här lät verkligen som något för mig, säger Lillemor.

Personen som Lillemor matchades ihop med heter Cecilia. Första gången sågs de tillsammans med en representant från Göteborgs Räddningsmission men det märktes snabbt att de trivdes i varandras sällskap.
– Ja, det klickade på en gång, Cecilia är så lätt att prata med och jag är inte den tysta typen jag heller, skrattar hon.

En gång i veckan ses de, oftast hemma hos Lillemor, men de har också hunnit med ett besök på GöteborgsOperan.
– Det bästa med Cecilia är att hon är så påhittig. Hon kollar upp och fixar med aktiviteter och är alltid noga med att det ska gå att komma fram med min rullstol. Nyligen såg vi musikalen Ringaren i Notre-Dame, en helt fantastisk föreställning!

Lillemor och Cecilia bor bara ett stenkast ifrån varandra i Göteborg och duon har mängder med planer för framtida träffar.
– Ibland sitter vi bara och dricker kaffe och pratar men nu när vädret tillåter blir det nog ett gäng promenader i Slottsskogen och Botaniska Trädgården. Sen planerar vi också ett besök på Konstmuseet, det ser jag mycket fram emot, säger Lillemor.

Vän-volontärer i Göteborgengagerad personal i Linköping och hundbesök i Alingsås. Det kanske inte är typiska ingredienser i en traditionell hemtjänst-verksamhet, men Bräcke diakonis version innehåller alla tre delarna. Hemtjänst med det lilla extra helt enkelt. Läs mer i tidningen idékraft.

 

 

Bifogade filer

Nyheter

Vi är också en del av Bräcke diakoni