OBS! Vi flyttar! Bräcke Vårdcentral Centralhälsan och Bräcke Rehabmottagning Falköping finns från och med 12/12 på Odengatan 22, Falköping. Vi behåller samma telefonnummer. Välkomna! Vårdcentralen är stängd på grund av flytt torsdag 8/12 12:00 – fredag 9/12 17:00. Vid akuta skador och sjukdomar hänvisar vi till vårdcentralen Vilan i Skara, telefonnummer 0511-700 100, www.brackediakoni.se/vardcentral/vilan.

Senaste nytt kring vaccination

Här publicerar vi senaste nytt om vaccin, vaccinering, tillgång och faser. Den senaste informationen ligger alltid överst.

Uppdaterat 1:a november

Från den 1 november 2022 avslutas Folkhälsomyndighetens allmänna rekommendation om vaccination mot covid-19 till alla grundfriska barn och unga mellan 12 och 17 år. Detta görs på grund av den låga risken för allvarlig sjukdom och död i covid-19 bland barn och unga.

Vi vill förtydliga att detta gäller samtliga doser till barn, alltså även dos 2 till den som tidigare fått dos 1.

Rekommendationen om vaccination av barn och unga gäller därefter enbart särskilda grupper av barn, definierade av Svenska Barnläkarföreningen. Dessa barn behöver alltså hänvisas till behandlande läkare för vaccination.

Uppdaterat 13:e oktober

Nu kan du som är 18 år eller äldre boka tid för vaccination Covid-19, dos 3 och/eller dos 4 samt påfyllnadsdos.. Det måste ha gått minst fyra månader mellan vaccinationsdoserna. Tid bokas under "Boka tid för vaccination Covid"

Uppdaterat 10:e juni

Vi utför inga vaccinationer mot Covid över sommaren, då hänvisar vi till externa aktörer. Vi återupptar vaccinationerna igen i september.

Uppdaterat 5:e april

65+ aktuella för en andra påfyllnadsdos (dos 4) 

Folkhälsomyndigheten har nu beslutat att sänka åldern för rekommendationen till att omfatta alla som är 65 år och äldre. Den andra påfyllnadsdosen (dos 4) bör erbjudas från det att fyra månader har gått sedan det förra vaccinationstillfället. Denna grupp kommer att uppmanas att själva boka tid på valfri vaccinationsmottagning.

För personer 18-64 år med allvarlig immunbrist rekommenderas påfyllnadsdos efter tre månader. Mer information om denna grupp kommer. 

Uppdaterat 14:e mars

Vi kommer att ha vaccinationsdagar för dos 4 onsdag 16/3 samt torsdag 17/3 då det bedöms ha gått  ca fyra månader sedan dos 3.

Folkhälsomyndigheten har måndag 14/2 gett besked om att man nu rekommenderar en andra påyllnadsdos (dos 4).

Detta gäller alla över 80-års ålder samt samtliga personer med hemtjänst beslutad av kommunen.

Vaccination med påfyllnadsdos ges med mRNA-vaccin (Pfizer eller Spikevax). Dosintervallet ska vara minst fyra månader mellan dos 3 och påfyllnadsdosen.

Boka tid under fliken "boka tid", på 1177 eller via Bräcke digital kontakt. Har du inte E-legitimation, kontakta vårdcentralen via telefon, 0515-71 72 00.

 Vi prioriterar sjuka patienter i behov av vård.
För vaccination mot covid-19 hänvisar vi till våra bokningsbara tider på hemsidan. När de är slut hänvisar vi till externa vårdgivare. Lista finns på 1177. se. Klicka här! 

Uppdaterat 1:a februari

Dos 3

Tre månaders dosintervall mellan dos 2 och 3 för alla 18 år och äldre

Måndagen den 31 januari ändrade Folkhälsomyndigheten sin rekommendation för dosintervall mellan dos 2 och 3 för vaccination mot covid-19. Med omedelbar verkan rekommenderar man nu att dos 3 kan ges redan tre månader efter dos 2 till alla som är 18 år och äldre.

Vi har högt tryck på vaccinationstider och de tar slut snabbt.

Vi hänvisar till våra webtider här på hemsidan. Om de är slut hänvisar vi till externa vårdgivare, t.ex. Din Klinik i Floby eller Vaccina i Skövde. Lista finns på 1177.se - klicka här! 

Övrig information

Tidsintervall mellan doser
Västra Götalandsregionen har beslutat att det ska gå sju veckor mellan dos 1 och 2. Mellan dos 2 och 3 ska det vara tre månader om du är 18 år eller äldre. Dos 3 ges inte till ungdomar under 18 år.

Vaccination från 12 års ålder
För de som inte kunnat vaccineras på skolan hänvisar vi till tidsbokning på vårdcentralen. 

Alla över 16 år kan boka tid för vaccination.  Hitta bokningsbara vaccinationstider covid-19 i Västra Götaland
Vi lägger ut nya tider allt eftersom. När tider finns syns det på 1177.se och här på vår hemsida. Om det inte finns tider är de fullbokade.

Aktuella vaccin: Vi vaccinerar med Moderna/Spikevax och Pfizer/Comirnaty beroende på ålder och vad du fått tidgare. Om du saknar bank-ID eller inte kan boka tid på webben - Boka tid på telefon 0515-71 72 00.

Om du måste avboka, t.ex. p.g.a. sjukdom så ringer du oss på 0515-71 72 00 så planerar vi för en tid längre fram. 

Vi vaccinerar på torsdagar  - tider finns på webben och för dig som inte kan webboka via telefon