Vad vi gör

Arbetsliknande sysselsättning

På Verksam arbetar vi med kontorsuppgifter, administration, bakning och matlagning och trädgårdsodling. Vi tillverkar fina saker i ateljén och snickeriet som vi sedan säljer. Det finns även möjlighet att ingå i erfarenhetsgrupper och få stöd vid studier som t ex komvux.

Skapande verksamhet

Tillsammans med andra eller på egen hand kan du prova på olika skapande verksamheter. Du kan t ex vara med i vår tidningsredaktion och ge ut en tidning. Och i våra fina ateljéer får du måla, dreja, gjuta i betong, sy eller snickra.

Sinnesaktiviteter

I våra sinnesrum får du vara med om upplevelser som stimulerar dina olika sinnen. Här anpassar vi träningstillfället till din individuella nivå, allt för att du ska få bibehålla och utveckla ditt sätt att kommunicera. Här finns t ex tillgång till musiksäng, fiberoptik, interaktivt bollbad och akkaplatta.

Bad i varmvattenbassäng

I vår varmvattenbassäng kan du träna upp din rörlighet, balans och koordination eller bara slappna av i det varma vattnet. Badet ger också möjligheter till sinnesstimulering. Hur vi lägger upp badaktiviteter beror på dina individuella behov.

Taktil beröring

Hos oss har du möjlighet att få taktil beröring. Har du behov av sinnesstimulering kan taktil beröring ge dig avslappning, en känsla av välbehag, kroppskännedom och utveckling. Det är goda förutsättningar för en förbättrad kommunikativ förmåga.

Matlagningsgrupp

Varje vecka kan du vara med i en matlagningsgrupp. Vi bestämmer tillsammans vilken mat vi vill laga från gång till gång. Här har du stor möjlighet till delaktighet och härlig samvaro.

Rörelseträning

Vår rörelseträning är inspirerad av konduktiv pedagogik. Konduktiv pedagogik är en specialpedagogik som bygger på tanken att personer med rörelsehinder kan utvecklas genom att tänka i nya banor och lära sig nya strategier. Målet är att utveckla personens självständighet, rörelseförmåga, kreativitet och initiativförmåga. Det handlar om att se sig själv som en aktiv individ genom att få många tillfällen i vardagen att själv vara aktiv.

Informationsteknik

Vi använder tekniker som t ex talsyntes, tangentbordsanpassningar, förstorande system, ordprediktion, program för språklig och numerisk träning, uppmärksamhets- och arbetsminnesträning.

Alternativ kompletterande kommunikation

Inom Bräcke Diakoni finns en lång erfarenhet av att arbeta med människor med alternativ kompletterande kommunikation (AKK). Det är en viktig del i den dagliga verksamheten. Våra deltagare använder sin AKK naturligt i sina aktiviteter men får också stöd att utveckla sin kommunikation.