Hoppa till sidans innehåll

”Meningen är att barnen ska få vad de har rätt till”

Annelie Kvarefelt, stödpedagog på Bräcke barn- och ungdomsboende Östergården, brinner för att ge barnen livskvalitet trots begränsande funktionsnedsättningar. Efter en lång karriär, både inom vård och skola, sökte hon sig tillbaka till stiftelsen. Här är Annelies berättelse om att vara en av alla pusselbitar som bildar Bräcke diakoni.

”Det roligaste med mitt jobb är att umgås med barnen, relationerna med personalen och att kunna vara med och utveckla verksamheten. Arbetet är väldigt varierat, jag jobbar med aktivitetsgrupper, familjesamarbete och stöttar personalen i arbetet med vårt dokumentationssystem. Jag är också tillgänglig i verksamheten och är gärna tillsammans med på olika aktiviteter. Barnen som bor på Östergården är som alla andra barn. De har utvecklingspotential och samma behov som alla människor, men har förutsättningar som är begränsande och gör att det kan bli komplicerat.

”Är mycket hjärta i vårt jobb”
Tillsammans försöker vi som arbetar här skapa livskvalitet trots svårigheter och när man ser signaler som visar på utveckling är det väldigt fint. Det kan vara att ett barn som kommer på hur man ljudar ett ord eller ett leende. Andra kanske inte ens ser det, men för oss är det stort och något vi strävar efter hela tiden. Vi vill att barnen får vara barn på sina villkor, men vägen dit kan vara en utmaning. Det är inget enmansjobb eller en quickfix, vi samarbetar och det är mycket hjärta i vårt jobb.

Ibland kan jobbet vara svårt. Jag och min stödpedagogkollega bollar mycket och det är skönt att kunna ta stöd av någon som har samma uppdrag. Vi har också närvarande gruppchef och verksamhetschef och man har bra inblick i vad som händer och kan vara med och påverka. Jag känner mig också helt trygg med Bräcke diakonis värdegrund, medmänsklighet är basen i mitt jobb.

”Har inte ångrat mig”
Jag sökte mig faktiskt till Bräcke diakoni direkt efter studenten och började jobba på äldreboendet Bräcke Västergård. Det var ett fantastiskt boende och jag fick en bra känsla för den goda omvårdnaden. Genom åren har jag arbetat som undersköterska både inom äldreomsorg och funktionsstöd. Jag har också läst en del av vård- och omsorglärarutbildningen och har också en fritidspedagogutbildning, med inriktning på idrott. Jag har dessutom erfarenhet av barn med funktionsnedsättningar inom familjen och jobbade inom skolan under flera år för att kunna ge barn det stöd de behöver. Men jag kände ofta att man inte räckte till och 2022 började jag istället på Bräcke barn- och ungdomsboende Östergården. Här har jag ett jobb där meningen är att barnen ska få vad de har rätt till, och jag har inte ångrat mig en sekund.”

Stolta och engagerade medarbetare är ett av fyra fokusområden som Bräcke diakoni satsar på för att kunna göra mer för fler. Området har fått hashtagen #jagärbräckediakoni. Under den vill synliggöra det som både stärker den interna stoltheten och höjer statusen på att jobba inom vård och omsorg. Hitta mer innehåll genom att söka på #jagärbräckediakoni i våra sociala och digitala kanaler.