Förklädeshjälpen tillverkar och skänker skyddsförkläden till våra verksamheter

Initiativen från frivilliga att hjälpa till vården och omsorgen om våra äldre fortsätter. En vecka efter uppstarten har volontärer i Förklädeshjälpen tillverkat runt tusen skyddsförkläden. 150 av dessa har gått till vår hemtjänst i Göteborg.

Förklädeshjälpen Johanneberg i Göteborg följer samma koncept som sina systerfabriker i Stockholm där bland annat tidningen Allas gjort ett reportage. Just långärmade förkläden råder det stor brist på i hela landet, därför är de här insatserna otroligt uppskattade.

Med plastmaterial från bygghandeln och industrin och bland annat ritningar, strykjärn och bakplåtspapper har på bara en vecka omkring tusen långärmade förkläden framställts.

Just nu är de tio personer i bastyrkan som jobbar varje dag och ytterligare ett 50-tal volontärer har gjort punktinsatser.  

­- Allt bygger på frivillighet. Man kommer och hjälper till så länge man kan och vill. Vi är glada över all hjälp vi kan få, säger Darijan Jelica, 27 år, som ihop med kompisarna Carl Strandby och Fred Hedenberg driver Förklädeshjälpen. ​​​​​​​

”Det gör att vi kan känna oss mer trygga”

Några som verkligen är glada över initiativet är biträdande verksamhetschefen Emilija Koloska och undersköterskan Kyrre Larsen som i måndags hämtade förkläden till vår hemtjänst i Göteborg.

- Det är fantastiskt hur alla ställer upp nu. Det här är jättebra och gör att vi kan känna oss mer trygga, för både egen del och för kundernas, säger Emilija, när hon inspekterar utformningen av förklädena.

- Ja, det känns jättebra att få ta del av det här, säger Kyrre som gjort flera besök hos äldre där han behövt använda skyddsutrustning. Det vill säga när det funnits misstänkt eller bekräftat smitta.

Även våra äldreboenden i Stockholm kommer få 500 förkläden från Förklädesfabriken i Farsta, som var den första pop-up förklädesfabriken som startade. Initiativets facebookgrupp Volontärgrupp förklädesfabriken har i dagsläget 2 200 medlemmar. ​​​​​​​​​​​​​​

​​​​​​​Söker fler volontärer

Förklädesfabriken i Göteborg håller till i A working lab, i en lokal som Akademiska hus lånat ut på Campus Johanneberg. Förklädeshjälpen har dessutom fått hjälp från flera företag som skänkt material, där bland Volvo Cars och SKF.

Skyddsförklädena skänks just nu till verksamheter som hört talas om initiativet och hört av sig, men blir volontärerna fler kan de skala upp tillverkningen. Intresserade volontärer i Göteborgsområdet kan höra av sig till Darijan på e-post darijan@jelica.se

 

Nyheter

Vi är också en del av Bräcke diakoni