Hoppa till sidans innehåll

Genomtänkta detaljer på nygamla Villa Vesta

3 mars 2021

På Vård- och omsorgsboendet Villa Vesta i Hässelby i Stockholm pågår just nu en stor modernisering och uppfräschning. Boendet har hållit till i lokalerna sedan drygt 10 år tillbaka men nu ska 18 platser bli 50, och ett hus bli tre!

Hösten 2020 påbörjades det praktiska arbetet med att förvandla Bräcke vård och omsorgsboende Villa Vesta till ett modernt och genomtänkt demensboende. Totalt kommer Villa Vesta med start till sommaren erbjuda 50 platser för personer med demenssjukdom.

Maude Kardell Wahlbäck är välfärdsstrateg och projektledare för Bräcke diakonis nya ramprogram för äldreboenden med tillhörande inredningskoncept – som just nu implementeras på Villa Vesta.

Ramprogrammet har tagits fram av Bräcke diakoni i nära samarbete med White arkitekter. Tanken är att det genomarbetade underlaget ska säkerställa att Bräcke diakoni arbetar kvalitetssäkrat och evidensbaserat när de utformar och inreder sina boenden.

– Genom att ha ett tydligt koncept att luta oss mot kan vara trygga i att det finns en tanke bakom varje val. I slutänden handlar det såklart om att göra det så bra som möjligt för våra boende, säger Maude.

Hemtrevligt och genomtänkt

Ett äldreboende ska inte kännas som en steril vårdverksamhet och det är det viktigt att gemensamma utrymmen är tillgängliga, mysiga och ombonade. Hemtrevliga helt enkelt. Men mysfaktorn är såklart inte allt. Hur vi möblerar och färgsätter har stor betydelse för den med demenssjukdom:

– Med genomtänkt möblering kan vi hjälpa de boende att orientera sig i lokalerna och skapa förutsättningar för social samvaro. Det ska finnas flera olika ställen att sitta. Vid ett bord, i en läshörna, eller tillsammans med andra i en soffgrupp. Med färgval kan vi påverka sinnesstämningar och skapa lugn och ro eller stimulans och energi. Det är också viktigt att ha rätt kontraster och finish beroende på funktion, förklarar Maude.

Rent konkret kan det betyda att en dörr som en boende i regel inte ska använda, till exempel in till ett personalutrymme, kan ha en låg kontrast jämfört med väggen. Det är helt enkelt inte meningen att den boende ska använda och uppmärksamma just den dörren. Men dörren in till den egna lägenheten måste givetvis vara tydlig och lätt att uppfatta. Den egna dörren ska alltså ha en högre kontrast i förhållande till väggen. Likaså är det viktigt att tänka på att inte ha för höga kontrastfärger eller starka mönster på golven eftersom det kan uppfattas som nivåskillnader av personer med demenssjukdom. Ett glansigt golv kan upplevas som halt och svårt att gå på.

Helhetsgrepp

Bräcke diakoni har arbetat med äldreomsorg i snart 100 år och nu har stiftelsen samlat alla sina kunskaper och erfarenheter kring vad en person med demenssjukdom behöver för att leva ett så bra liv som möjligt.

– Vi har tagit ett helhetsgrepp och verkligen jobbat igenom alla detaljer. Givetvis har vi också tänkt på våra medarbetare och anhöriga. Ett vård- och omsorgsboende är ju inte bara ett boende utan också en arbetsplats som ska fungera så bra som möjligt och underlätta för de som jobbar där. Jag är så stolt över resultatet, avslutar Maude.

Renovering i tre steg

Arbetet med att förvandla Villa vesta har pågått sedan hösten 2020 och fortsätter en bit in på 2021.

  • Edelundavägen 5, ytskick och gemensamhetsytor kommer fräschas upp under våren 2021
  • Edelundavägen 3: hela huset renoverades hösten 2020
  • Edelundavägen 7: hela huset renoveras våren 2021

Vill du veta mer om vård- och omsorgsboendet Villa Vesta? Just nu finns det lediga platser. Ring Verksamhetschef Ylva Svesse på tel 08-445 53 33 för mer information och möjlighet att få komma på visning, digital eller fysisk!

 
Bild till nyhetsartikeln