Hoppa till sidans innehåll

Personlig ombud bjuder på föreläsningsserie

26 mars 2018

Bräcke diakonis verksamhet Personligt ombud ger stöd till personer med psykiska funktionsnedsättningar, bl.a. i deras kontakter med vård och myndigheter. Nu anordnar verksamheten en föreläsningsserie ihop med Studieförbundet ABF för att sprida kunskap.

Personligt ombud vill, utöver uppdraget på individnivå, vara en brobyggare och skapa förutsättningar för att uppdragsgivare och myndigheter ska kunna mötas. Annakarin Bergström är personligt ombud och vittnar om att parterna ofta står långt ifrån varandra i sina möten och försöker därför påverka från två håll. Dels genom att hjälpa och guida sina enskilda uppdragsgivare i myndighetskontakter. Men också genom att sitta med i nätverk och ledningsgrupper där de kan informera och dela erfarenheter med myndigheter och brukarorganisationer. 

Det var just på en nätverksträff för personliga ombud i regionen som Annakarin och kollegorna blev inspirerade att dra igång en föreläsningsserie. Personligt Ombud i Uddevalla hade nämligen  tidigare anordnat en liknande aktivitet och lyckats nå ut till sin målgrupp och deras anhöriga på ett bra sätt.

– Till den här nätverksträffen ombads vi ta med goda exempel på metoder som vi ville dela med oss till andra Personliga Ombud i regionen. Vi nappade direkt på idén med en föreläsningsserie och började fundera på hur vi kunde göra här i Göteborg.

För Annakarin och hennes kollegor har det varit viktigt att så många som möjligt ska kunna delta. Valet föll på en öppen, kostnadsfri föreläsningsserie utan krav på anmälan. Att samarbeta med ABF var också givet då det är en etablerad kanal och man sedan tidigare haft ett gott samarbete. Innehållet i föreläsningsserien är tematiserat och man jobbar med att hålla innehållet och informationen på en nivå som alla kan ta till sig.

– Många av våra uppdragsgivare drar sig för att komma på en sådan här föreläsning; lokalen är okänd, man kommer att möta människor man inte känner, det kan vara svårt att alls ta sig ut, åka spårvagn… Vår tanke är att vi personliga ombud, genom vår närvaro och deltagande i föreläsningen, kan skapa trygghet och göra det möjligt för flera att komma. Vi är också tillgängliga för föreläsarna, så att de kan anpassa sin information till målgruppen.

Föreläsningarna vänder till Personligt ombuds uppdragsgivare, närstående och andra intresserade. Första tillfället är 28 mars och hela programmet och alla detaljer hittar du här 

 

Bild till nyhetsartikeln