”Nu har jag accepterat mig själv”

Detta är en artikel från Bräcke diakonis tidning idékraft som utkommer med två nummer per år. Hela tidningen kan du läsa digitalt här.

Josefin Nilsson har haft problem med sin kropp sedan hon var liten. Först som 27-åring fick hon veta varför benen värkte och det var omöjligt att gå ner i vikt. Det var då fick hon veta att hon hade lipödem.

Hon har alltid haft ont i benen. Kunde aldrig hänga knäveck som de andra barnen. Hon trodde att det var så för alla. Att det bara var hon som var extra känslig. För Josefin Nilsson har kroppen alltid varit något att kämpa mot. Att ta kontroll över. Men oavsett hur mycket motion eller bantning hon ägnat sig åt så ville kroppen inte förändras.

– Det hade gått så långt att jag bestämt mig för att operera magsäcken. Inget annat hade hjälpt och alla sa åt mig att jag behövde gå ner i vikt. Jag såg det som min enda utväg.

Men som tur var hann hon aldrig operera magsäcken. Istället fick hon kontakt med Bräcke diakonis rehabcenter Sfären. Lite av en slump. Det var hennes mamma som hade fått vård där, för något helt annat. Hon frågade om de kanske visste vad det var med Josefins kropp.

Det blev början ett helt annat liv. Josefin fick träffa en lymfterapeut och fick äntligen ett svar på vad det var som vad fel. Lipödem. Det var inte bara efterlängtad diagnos. Det var också en förklaring som inte la skulden på Josefin.

– Det var världens lättnad! Efter det har jag kunnat se mig själv på ett positivt sätt. Jag har accepterat hur jag ser ut och känner mig mer stolt över mig själv. Det var underbart att få veta att det inte var mitt fel.

Även om hennes känsla för sin kropp har förändrats kraftigt så har inte kroppen det. Rehabcenter Sfären har inget avtal med landstinget om att ge vård till den här patientgruppen, men brukar hjälpa till så gott de kan ändå. Josefin har fått kompressionskläder som ger viss hjälp och en lymfpress att använda hemma. Men det hon helst vill ha är det som skulle lösa problemet på sikt – en fettsugning. På vårdcentralen fick hon svaret att det inte finns någon vårdplan för patienter med lipödem. Att det enda tips hon kunde få var att spara ihop till en operation själv. Men det är inte lätt, framför allt inte om man är student, som Josefin.

– Jag tycker det är väldigt konstigt att landstinget kan tänka sig att betala en magsäcksoperation för mig, som inte skulle fixa problemet. Men att de inte vill bekosta en operation som verkligen skulle hjälpa.

Läs mer

Bräcke diakoni startar nytt projekt för att uppmärksamma bortglömd patientgrupp.  

Nyheter

Vi är också en del av Bräcke diakoni